Учора Президент Віктор Ющенко виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. З цієї нагоди в сесійній залі були присутні члени уряду на чолі з Прем’єр-міністром, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, голови Рахункової палати, Вищої Ради юстиції, Верховного Суду, голова та судді Конституційного Суду, глави облдержадміністрацій та облрад, представники дипломатичного корпусу.

Розпочинаючи свій виступ, В. Ющенко зазначив, що він звертається до всіх і тих, хто підтримує його, і тих, хто виступає проти, із закликом до національної єдності, що дозволить забезпечити нашій державі поступ у майбутнє. Також глава держави закликав не бачити в політичних партнерах конкурентів, яких треба обіграти будь-якою ціною, бо, тільки переступивши через розбіжності, ми здатні досягти позитивного результату. У зв’язку з цим В. Ющенко попросив «угамувати політичні пристрасті» та до вересня відкласти усі передвиборні дії. А за цей час ухвалити та реалізувати спільний антикризовий план.

Він має дві взаємопов’язані складові. Перше — це економіка. Насамперед, на переконання Президента, треба відновити фінансову стабільність у державі. «Існуючий державний бюджет на 2009 рік є популістським, він спотворює роль державних фінансів. Він є серйозною загрозою для стабільності національних грошей і цін. Нам потрібно максимально скоротити всі непродуктивні витрати і нарешті почати жити по статках», — зазначив Віктор Ющенко.

Він пообіцяв, що під час перегляду бюджету наполягатиме на гарантованому фінансуванні захищених статей, до яких треба віднести забезпечення соціальних стандартів та видатків для мінімального забезпечення функцій держави. А в умовах колосального дефіциту необхідно припинити розпорошення ресурсів на 300 державних цільових програм.

Треба, на переконання Віктора Ющенка, повернути Стабілізаційному фонду ту роль, яка закладалася при його створенні, — фінансувати найважливіші державні проекти. Потрібно переглянути й так званий збалансований план НАК «Нафтогаз України» та терміново внести реалістичні зміни до бюджету Пенсійного фонду. Потрібна, за словами глави держави, пенсійна реформа. «Хіба нормально, що депутати, судді, високопосадовці отримують пенсії по 15—20 тисяч гривень? Таких прикладів тисячі», — пояснив свою позицію Президент. — Я вимагаю скасувати всі спеціальні пенсії, увівши єдиний критерій — зарплата і стаж».

Серед ініціатив — запровадження податку на нерухомість для заможних верств населення. Віктор Ющенко закликав парламент підтримати підвищення акцизів, розширення дохідної бази Пенсійного фонду. «Ці першочергові кроки дозволять нам врятувати становище і, в тому числі, зміцнити співпрацю з МВФ, що відновить довіру до України», — зазначив глава держави.

Друге. Соціальна відповідальність. Обов’язок влади і роботодавців, за словами Президента, забезпечити зайнятість, в першу чергу кваліфікованих кадрів. Потрібно навести порядок у пільгах, адже в Україні 19,5 мільйона пільговиків.

Третє. Треба вичерпно підтримати банківську систему. Держава негайно повинна взяти на себе відповідальність за банки, які перебувають у скрутному становищі, і ввійти в їхній капітал.

Четверте. Підтримати кожного українського виробника, на продукцію якого є платоспроможний попит.

Необхідно забезпечити й усі належні кредити для стратегічних проектів, що здійснюються приватним капіталом, — Євро-2012, розвиток інфраструктури, енергетики, зв’язку, транспорту.

П’яте. Треба зосередити максимальну увагу на потенційних точках зростання української економіки. Це — насамперед, аграрна сфера та малий і середній бізнес.

«І найважливіше. Я вимагаю нарешті ввести вільний продаж землі. Мораторії, які були накладені чотири рази поспіль, є нічим іншим, як новітньою формою кріпацтва селянина», — переконаний глава держави.

Говорячи про політичний блок, Віктор Ющенко наголосив, що потрібна кардинальна зміна виборчої системи. А парламент зобов’язаний забезпечити здійснення реформи виборчої системи — перехід до відкритих виборчих списків на парламентських виборах та до мажоритарної системи на всіх місцевих виборах.

Президент запропонував перейти до двопалатної побудови парламенту з одночасним зменшенням загальної чисельності народних обранців. Нижня палата — Палата депутатів, будучи обраною шляхом прямих виборів за пропорційною системою, буде органом політичного представництва народу. Верхня палата має обиратися прямими виборами за мажоритарною системою та представляти громади й регіони.

Водночас, на його переконання, необхідно зберегти загальнонаціональний і прямий представницький мандат глави держави. А Кабінет Міністрів має бути відповідальний за забезпечення зовнішньої і внутрішньої політики.

Якісні зміни в місцевому самоврядуванні, на його переконання, неможливі без ефективної адміністративно-територіальної реформи.

На часі — судова та правоохоронна реформи.

«І саме в цей непростий момент ми повинні схвалити новий Основний Закон», — зазначив Президент і повідомив, що передав Голові Верховної Ради України проект оновленої Конституції. «Треба зібрати сили. Треба вірити в себе. Треба йти вперед. Слава Україні!» — завершив свій виступ Віктор Ющенко.

Народні депутати перейшли до розгляду урядових законопроектів, спрямованих на подолання економічної кризи.

У цілому як закон було ухвалено проект змін до Закону «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби». Ухвалення цього законопроекту наближає ставки акцизу до вимог Євросоюзу, які передбачають, що кожна держава — член ЄС має ввести загальну мінімальну ставку акцизного податку на рівні не менше 57 відсотків роздрібної ціни чи 70 відсотків разом з ПДВ, та що ця загальна мінімальна ставка акцизу має становити не менше 64 євро на тисячу сигарет найпопулярнішої цінової категорії. Поки що ставки акцизного збору в Україні в декілька разів менші, ніж у ЄС, тож ці зміни спрямовані на поступове наближення ставок акцизу до вимог ЄС. Загалом унаслідок реалізації цих змін до держбюджету додатково має надійти 3,7 млрд. грн.

Також у цілому як закон ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України з питань акцизного збору на спирти, вина та дизпаливо. Цей законопроект було підтримано після того, як на пропозицію першого віце-прем’єра Олександра Турчинова з нього було вилучено положення про підвищення акцизів на вина натуральні та марочні, на спирт, який використовується для виготовлення ліків, та перенесено термін запровадження акцизу на дизпаливо з 1 жовтня на 1 листопада 2009 року.

Крім того, в першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів стосовно галузі зрошуваного землеробства.

Після виступу Президента Голова Верховної Ради привітав народних депутатів Леоніда КлІмова та Володимира Ар’Єва з днем народження. Народні обранці також привітали з 45-річчям Першого віце-прем’єра Олександра Турчинова.