Чому держава і бізнес вирішили закопати сокиру війни навколо «Дніпроенерго»?

Держава вирішила забути про обіцянки повернути у свою держвласність «Дніпроенерго». Так можна оцінити компроміс на нинішньому етапі розвитку скандальної ситуації навколо ВАТ, про яку вже не раз писав «Голос України». Річ у тім, що, фактично володіючи пакетом акцій у розмірі 76,04%, НАК «Енергетична компанія України» зареєструвалася на проведених 24 березня зборах акціонерів ВАТ з пакетом у розмірі 50%+1 акція і схвалила всі питання порядку денного, включаючи розподіл місць у керівних органах. Невже виконавча влада вирішила перекреслити усі раніше зроблені кроки з недопущення протиправної приватизації «Дніпроенерго»?

Як відомо, основними акціонерами «Дніпроенерго» є НАК «Енергетична компанія України» (ЕКУ) і підприємства «Донбаської паливно-енергетичної компанії» (ДПЕК). Нагадаємо, що 2008 року була зроблена спроба повернути державний контроль над «Дніпроенерго». Рік тому провели легітимні збори акціонерів «Дніпроенерго», на яких держава в особі НАК ЭКУ зробила все можливе для відновлення держконтролю над цим підприємством. Було підтверджено володіння 76,04% акцій ВАТ «Дніпроенерго», змінено Наглядову раду (в якій шість місць із семи дісталися представникам держави), правління і ревізійну комісію компанії. А 8 квітня 2008 року Господарською палатою Верховного Суду України були визнані незаконними рішення зборів акціонерів ВАТ «Дніпроенерго» від 27 серпня 2007 року. Тобто вища судова інстанція країни визнала, що додаткова емісія акцій ВАТ «Дніпроенерго» була проведена незаконно, а держава володіє пакетом акцій ВАТ «Дніпроенерго» у розмірі 76,04%. Однак далі жодних реальних кроків щодо дійсного відновлення контролю над «Дніпроенерго» зроблено не було. І якщо ряд зацікавлених експертів вбачають у цьому перемогу в результаті ефективних переговорів недержавних акціонерів і НАК ЕКУ, то інші фахівці бачать лише підтвердження закулісних домовленостей між владою і бізнесом.

«Узгоджена і відповідальна позиція НАК ЕКУ, ДПЕК та інших приватних акціонерів дозволила провести збори, реалізувати всім власникам паперів свої права і гарантувати «Дніпроенерго» стабільне функціонування навіть в умовах кризи», — повідомляється на сайті корпорації ДПЕК.

Водночас не всі розділяють подібні висновки. «Ці збори продемонстрували, що попередня позиція виконавчої влади в питанні повернення державі 76% акцій «Дніпроенерго» змінилася на діаметрально протилежну», — вважає керівник економічних програм Центру системного аналізу і прогнозування В’ячеслав Бутко.

Експерт, зокрема, нагадав про попередні заяви прем’єра Юлії Тимошенко, глави Мінпаливенерго Юрія Продана про намір відновити в судовому порядку у власності держави 76%-ний пакет акцій «Дніпроенерго».

«Нині ж посилено позиції не держави, а приватних акціонерів. Зокрема, якщо раніше в компанії кількість представників НАК ЕКУ становила шість із семи осіб, то тепер — чотири із семи. Отож нинішні збори акціонерів ще сильніше віддалили державу від задоволення своїх інтересів», — вважає пан Бутко.

Зокрема, головою правління «Дніпроенерго» акціонери обрали Юрія Бочкарьова, який представляє інтереси компанії ДПЕК. Але ж раніше НАК ЕКУ хотіла призначити керівником ВАТ представника держави. Мало того, на одних із проведених торік зборів акціонерів це призначення відбулося. Однак компанією «Дніпроенерго» фактично продовжували керувати менеджери ДПЕК. А тепер держава зробила вигляд, що голосування щодо зміни керівництва «Дніпроенерго» взагалі не було.

Тим часом, одним з найважливіших результатів останніх зборів у НАК ЕКУ вважають рішення про виплату дивідендів акціонерам. Зокрема, акціонери компанії прийняли рішення спрямувати на виплату дивідендів 50% чистого прибутку, отриманого «Дніпроенерго» у 2007 р. у розмірі 61 млн. грн., а також використати на виплату дивідендів 100% прибутку компанії за результатами 2009 р. У тому разі, якщо він, звичайно, буде.

Однак аналітики зазначають, що протягом двох третин 2007 року (до незаконної додаткової емісії) саме держава контролювала «Дніпроенерго» й, отже, могла розраховувати на значно більшу суму. Водночас минулий рік «Дніпроенерго» закінчило зі збитками в розмірі 16,2 млн. грн. і питання про розподіл прибутку за минулий рік на порядку денному зборів не стояло. Це означає, що державу задовольняє збиткова робота однієї з найбільших енергогенеруючих компаній України?

Мабуть, ні. Оскільки, як повідомили журналістам у НАК ЕКУ, компанія «не припиняє своєї участі в судових процедурах, що тривають у зв’язку з корпоративним спором навколо акцій «Дніпроенерго».

Проте В’ячеслав Бутко назвав лукавством заяву НАК ЕКУ про те, що держкомпанія продовжить участь у судових розглядах, пов’язаних з корпоративним спором навколо допемісії «Дніпроенерго». «Не виходити із судових процесів можна по-різному. Ця заява НАК ЕКУ залишає широке поле для його трактувань, і я вважаю, що практикуючі юристи в міру своєї цинічності можуть розуміти цей месідж у досить широкому смисловому діапазоні».

Деякі аналітики вбачають у цій ситуації політичне підґрунтя. Мовляв, у переддень президентських виборів особи, викриті владою, намагаються знайти підтримку серйозних бізнес-структур.

Фото Олександра ВОСКРЕСЕНСЬКОГО (з архіву «Голосу України»).