Волинська область
Бережіть нерви! Оминайте м’ясні ряди
Луцьк завжди славився поміркованістю цін на ринках. Ось і сьогодні тут можна купити кілограм свіжої капусти лише за 70 копійок, моркви — за гривню, картоплі та цибулі — за дві, яблук (хоч в основному і привозних) — за 5—6 гривень. Ціни на них порівняно з минулим роком навіть впали. Тішить покупців і олія. Її літр коштує 7,5 гривні. За цукор і борошно просять, відповідно, по чотири і три гривні. Минулої весни борошно попри менший врожай було дешевшим у середньому на 30 копійок, а цукор — дорожчим на півгривні. Тобто ціни на продукцію рослинництва настрою лучанам не псують.
А ось відвідування м’ясних павільйонів змушує їх нервувати. Сало, яке традиційно в період Великого посту дешевшало, тепер коштує 30—35 гривень за кілограм, або на 5—10 гривень більше, ніж у січні—лютому. На 5 гривень в середньому подорожчала свинина. За кілограм свинячої шинки продавці просять 45—48 гривень. Кілограм телячої шинки й філейки можна купити за 36—38 гривень, лопатки — 30. Майже стільки коштували вони й у січні-лютому. І хоча до Великодня ще далеко, за останній тиждень на гривню-дві подорожчали домашні курячі яйця — десять гривень за десяток. Зростають ціни й на молоко. Літр його продають за 3,5—4 гривні (в лютому — три гривні). На 20 відсотків подорожчав мед (35—40 грн./кг).
Зростання цін сповільнює одна серйозна обставина: безгрошів’я людей.
Микола ЯКИМЕНКО.
Житомирська область
Хліб і далі дорожчає, натомість капуста дешева
За два місяці кілограм хліба вищого ґатунку подорожчав з 4,08 до 4,24 гривні. До 3,39 гривні піднялася ціна на хліб першого ґатунку — це на 29 копійок більше проти січня. А так званий масовий хліб після різдвяних свят можна було купити за 3 гривні 6 копійок у перерахунку на кілограм (тепер він коштує 3,25 гривні). Нехай лише на кілька копійок, але зросли ціни на вермішель, гречку, манку.
Загалом з січня цього року змінилися цінники фактично на всі продукти. Лише на курятину та яйця у бік зменшення. А на м’ясо, молоко, сметану, сир, цукор ціни зросли. Знову почала дорожчати олія. Зрозуміло, що ажіотаж, який виник у деяких регіонах навколо солі, не міг минути безслідно для ціни. Тепер середня ціна на неї в магазинах уже не 71 копійка за кілограм, а 1, 10 гривни.
Трохи інший вигляд має ситуація на продовольчих ринках. Там ціни стрімко піднялися раніше — ще до новорічно-різдвяних свят.
Олексій КАВУН.
Луганська область
Накручуєш ціну — працюєш собі на збиток
Прикметно, що власний моніторинг луганських господарок переконує їх у тому, що вибір варто робити на користь продукції місцевих товаровиробників. Наприклад, ВАТ
«Луганськмлин» реалізує найдешевше в Україні борошно — по 2, 68 коп. за кілограм, інші виробники випускають найдешевшу вермішель. Незважаючи на те, що сільське господарство регіону не спеціалізується на вирощуванні гречки, у торгівлі всього регіону її достатньо й за поміркованими цінами. В обласній Держінспекції з контролю за цінами їх також називають найнижчими в Україні. Навіщо тримати високу вартість продуктів харчування, тим самим відлякуючи покупців, і працювати собі на збиток? Якщо ціни на м’ясо і птицю мають невеликі коливання, то на молочні продукти скидати ціну поки що не думають. Як, утім, і на картоплю. Її завозять з інших областей, тому з урахуванням транспортних витрат уперто залишається на позначці 3—3,5 грн. за кілограм.Алла АНТІПОВА.