Немає потреби доводити, наскільки потрібний і корисний для будь-якої людини туризм. Для людини з вадами здоров’я — це ще й дуже дієвий засіб реабілітації, свого роду вихід з ізоляції, це чудовий спосіб пізнання та оздоровлення як душі, так і тіла.

Але наскільки доступний цей вид відпочинку для інвалідів у місцях, які створені самою природою для відпочинку та оздоровлення?

Крим славиться не тільки своїми чорноморськими курортами, здравницями, чудодійним цілющим повітрям, горами та дивовижною природою, а ще й цікавими історичними місцями, пам’ятками культури, архітектури та мистецтва різних народів і епох.

Тому дуже приємно, що почався рух у напрямку організації туризму для людей з обмеженими фізичними можливостями і що уряд Криму, в свою чергу, робить кроки назустріч. Рух цей почався з конференції 17—18 жовтня минулого року в Керчі, де обговорювалось питання інвалідного туризму і стан справ на сьогоднішній день. Стало ясно, що цей напрямок ще потребує доброї роботи, щоб ним могли скористатись інваліди. Організатором конференції була Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів за підтримки Верховної Ради Криму.

Нещодавно Керч знову гостинно прийняла в себе учасників семінару-тренінгу з упровадження проекту Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів, який виконується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», під егідою Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Проект цей спрямовано на оцінювання стану доступності об`єктів культури та туризму південно-східного Криму.

Під час семінару обговорювались питання стандартів та вимог з доступності інвалідів різної нозології до потрібних об’єктів культури, туризму, навчальних закладів та ін., а також юридичні аспекти цієї проблеми. Йшла мова і про працевлаштування інвалідів на місцевому рівні. Але ж про яке працевлаштування інвалідів та захист їхніх трудових інтересів можна говорити, якщо інваліди не можуть дістатися до роботи, а робоче місце не пристосоване для їхніх професійних обов`язків?

У роботі семінару-практикуму взяли участь партнери Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів по виконанню проекту, а саме такі вищі навчальні заклади, як Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка, Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова, університет «Україна», Львівський інститут економіки і туризму, Керченський економіко-гуманітарний інститут ТНУ, а також представники від обласних та місцевих організацій Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів.

Особливої уваги заслуговують організатори семінару, котрі опікувалися гостями в Керчі. Це члени кримського осередку Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів, який очолює Ганна Олексіївна Грабко, дуже активна і душевна людина, котра з максимальною відповідальністю ставиться до будь-якої справи, за яку береться. Пліч-о-пліч з Ганною Олексіївною працюють члени її команди, такі ж активні та відповідальні люди, котрі роблять дуже багато для покращення життя інвалідів.