Нарешті держава зможе в повному обсязі брати участь в управлінні однією з найбільших генеруючих компаній України. Днями, після дворічної перерви, таки відбулися збори акціонерів енергогенеруючої компанії «Дніпроенерго». Як розуміють фінансові аналітики та експерти, ці збори — результат ефективних попередніх переговорів недержавних акціонерів та НАК «ЕКУ», яка володіє контрольним пакетом акцій — 50 відсотків плюс 1 акція.

Перші дивіденди

Варто нагадати, що протистояння навколо «Дніпроенерго» виникло після серпня 2007 року. Саме тоді для виведення підприємства зі скрутного фінансового становища комітет кредиторів після проведення конкурсу відібрав санаторів енергокомпанії — вугільні підприємства «Павлоградвугілля» та «Комсомолець Донбасу», які, в свою чергу, входять до складу ДТЕК. Згідно з умовами проведення санації інвестори одразу погасили мільярдну заборгованість «Дніпроенерго», і ще 1,1 млрд. грн. планувалося вкласти в розвиток підприємства, про що було підписано відповідний договір. Частка акцій інвесторів при цьому зросла на 26 відсотків.

Щоб зрозуміти всю важливість санації підприємства для економіки України, варто згадати, що на сьогодні ВАТ «Дніпроенерго» є одним із лідерів серед п’яти теплових енергогенеруючих компаній країни. Її виробничі потужності становлять 8185 МВт — це 16 відсотків від загальної потужності електростанцій України. Її частка становить 8,9 відсотка від загального обсягу виробленої в державі електроенергії.

Проте влиття запланованих інвестицій,як пише інтернетвидання «Економічна правда», було припинено після того, як «із тим не погодився тільки власник 0,00655% акцій: ТОВ «ІК» «Бізнес-Інвест», близьке до групи «Приват». Однак услід за цією заявою одного з дрібних акціонерів реєстратор «Дніпроенерго» відмовився враховувати в реєстрі акціонерів «Дніпроенерго» додаткову емісію.

Природно, що в цих умовах до зборів акціонерів була пильна увага не тільки власників акцій, а й усього приватного капіталу України. І ось збори акціонерів «Дніпроенерго» таки відбулися. Щоправда, спочатку атмосфера була дещо напружена. Щоб уникнути сюрпризів та спроб рейдерських атак, на підприємстві було введено режим підвищеної безпеки. Проте ці заходи виявилися зайвими. На початок зборів було зареєстровано участь 97,8 відсотка акціонерів. А першим позитивним сигналом став той факт, що НАК «Енергетична компанія України» (ЕКУ) була представлена на засіданні як власник контрольного пакета акцій.

Хоч би як там було, але збори акціонерів не тільки відбулися, а й виявилися дуже продуктивними, оскільки основні акціонери позитивно вирішили всі питання, включені до порядку денного, а саме — про розподіл місць у керівних органах компанії і виплату дивідендів. Зокрема, було вирішено спрямувати на виплату дивідендів 50 відсотків чистого прибутку, отриманого «Дніпроенерго» в 2007 р., у розмірі 121,9 млн. грн., а також використати на виплату дивідендів 100 відсотків прибутків компанії за підсумками 2009 р. Звичайно, за умови, що вони будуть. Ще 45 відсотків прибутку за 2007 р. «Дніпроенерго» спрямує на розвиток компанії і 5 відсотків — до резервного фонду. За словами керівника прес-служби НАК «Енергетична компанія України» Олени Гаркуші, таке рішення можна назвати найважливішим результатом зборів. Адже виплата дивідендів акціонерам не проводилася, починаючи з 1998 року.

Справді, тепер державний бюджет отримає дещо більше 30 млн. грн. додаткових надходжень. Хоча чимало експертів схиляються до думки, що логічніше було б спрямувати дивіденди на розвиток підприємства. Адже в умовах, що склалися, «Дніпроенерго» може зіткнутися з серйозними проблемами при залученні коштів для підтримки своєї діяльності. А про модернізацію виробничих потужностей зараз навіть годі й говорити.

Що ж до управління компанією, то головою правління «Дніпроенерго» акціонери переобрали Юрія Бочкарьова.

Також змінився склад наглядової ради. Більшість її членів тепер складають представники ЕКУ. Крім того, внесені на зборах зміни в статут енергокомпанії дають змогу наглядовій раді проводити зміни в керівництві, але тільки за умови, якщо контрольно-ревізійне управління Міністерства фінансів України виявить порушення або зловживання з його боку. До речі, наглядову раду, на думку багатьох експертів, швидше за все, очолить президент НАК «Енергетична компанія України» Володимир Зіневич.

Є ще одне важливе рішення, що сприятиме стабільності роботи енергокомпанії. Акціонери затвердили реєстратора «Дніпроенерго» — ВАТ АКБ «Промінвестбанк». А тепер, після залучення незалежного реєстратора, енергогенеруюча компанія стає захищеною від рейдерських атак.

«Дніпроенерго» як запорука стабільності в енергетиці

Таким чином, можна констатувати, що основні акціонери, які представляють інтереси держави й приватного капіталу, таки знайшли компроміс. Це особливо важливо в нинішніх кризових умовах, коли енергогенеруючі підприємства України обтяжені боргами, реконструкція виробничих потужностей не проводиться, а інвестори не поспішають вкладати гроші в галузь, не бачачи чітких і прозорих умов приватизації.

В усякому разі учасники зборів залишилися задоволені результатом. За словами Олени Гаркуші, збори стали можливми в результаті проведення довготривалих, непростих, але конструктивних переговорів між акціонерами «Дніпроенерго». Сторони прийшли до згоди, «щоб у складних кризових умовах забезпечити максимально ефективне і стабільне функціонування підприємства», — підсумувала представниця ЕКУ.

У свою чергу, генеральний директор Донбаської паливно-енергетичної компанії Максим Тимченко заявив, що обидва основні акціонери, а саме НАК «Енергетична компанія України» і ДТЕК, продемонстрували відповідальний підхід до долі найбільшої теплової генеруючої компанії країни — «Дніпроенерго». «Навколо останніх зборів акціонерів «Дніпроенерго» останнім часом був нездоровий, багато в чому штучно створений ажіотаж. На моє переконання, збори — це стандартний і обов’язковий інструмент корпоративного управління, і наша компанія завжди виступала за їх проведення. Досягнутий консенсус — запорука стабільного і ефективного функціонування «Дніпроенерго», в чому ДТЕК зацікавлена», — наголосив він. Крім того, Максим Тимченко повідомив, що ДТЕК збереже постачання вугілля на «Дніпроенерго», що особливо важливо для генерації в умовах дефіциту грошових коштів.

Багато хто з фахівців також вважає, що в нинішніх кризових умовах держава, в особі ЕКУ, ухвалила правильне рішення, пішовши на певний компроміс. Адже в цей нелегкий час варто долати злигодні спільними зусиллями. Зокрема, генеральний директор компанії «Центренерго» Сергій Попов вважає, що ЕКУ вирішила припинити конфлікт саме у зв’язку з кризою в енергетиці. «Об’єм виробництва електроенергії знизився на 15 відсотків, у всіх генерацій сьогодні брак обігових коштів. У цих умовах немає сенсу продовжувати війну, яка тільки розполохає банки й інвесторів», — зазначив Сергій Попов.

Правильність такого висновку підтверджує і сам ринок. Як розповів брокер торгового відділу ЗАТ «Альтана Капітал» Євген Пшеничкін, безконфліктне проведення зборів акціонерів стало позитивним сигналом для інвесторів, які збираються вкладати гроші в енергогенеруючі компанії. Адже всі власники акцій, які взяли участь у зборах акціонерів, реалізували свої права. В результаті на торгах, що пройшли після того, як стало відомо про результати зборів, акції «Дніпроенерго» в індексному кошику ПФТС злетіли одразу на 23,42 відсотка. На тлі цього акції практично всіх енергетичних компаній продемонстрували упевнену позитивну динаміку. Адже стабільність одного з основних теплових генераторів електроенергії неминуче впливає і на інвестиційний клімат у цілому.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.