Закон про вибори народних депутатів треба вдосконалити

Нині серед політиків відсутнє єдине чітке розуміння змін до закону «Про вибори народних депутатів». Але вдосконалення системи обрання парламенту необхідне.

На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович на вчорашній прес-конференції, відповідаючи на запитання «Голосу України». «Сьогодні політики змагаються в тому, хто яскравіше розповість про відкриті списки», — зазначив він. Водночас, на його переконання, Партія регіонів має чіткі проекти законів щодо пропорційної системи виборів.

За словами Олександра Лавриновича, нині існує можливість проведення дострокових парламентських і президентських виборів. А велика кількість законопроектів, які не знаходять підтримки в сесійній залі, свідчать про те, що реальної парламентської більшості немає. Загалом цього тижня, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради, внесено 86 питань. Так, у середу парламентарії заслухають щорічне послання Президента і не виключено, що цього дня розглянуть повноваження деяких членів ЦВК. А шість законопроектів, внесених урядом як першочергові, можуть бути проголосовані сьогодні, якщо напередодні профільні комітети їх розглянуть.

Наталя ЯРЕМЕНКО.

Презентація просвітницького проекту

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зустрівся з черкаськими журналістами. Під час розмови він поінформував представників обласних засобів масової інформації про новини щодо діяльності Верховної Ради України та підтримку народними депутатами ініційованих ним законопроектів.

Микола Томенко презентував черкаським журналістам свій просвітницький проект «Гоголь та Україна», ініційований ним з нагоди 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя.

Цей проект передбачає ознайомлення з доробком Миколи Гоголя в сфері української історії та культури. Згідно з проектом у містах України, які пов’язані з життям та творчістю Миколи Гоголя, зокрема, в Києві, Полтаві, Ніжині, Запоріжжі та інших, розміщена соціальна реклама. Національна радіокомпанія України спільно з очолюваним ним фондом «Справедлива країна» презентує в ефірі фрагменти творів Миколи Гоголя про феномен українського козацтва, особливості українських пісень, народних звичаїв, побуту та культури.

Лідія ТИТАРЕНКО.