Народна мудрість стверджує: «Господь створив землю, все решту на ній — будівельники. Головна будівельна організація обласного центру — фірма «Херсонбуд» нині відзначає своє 60-річчя.

Генеральний директор Олександр Сандик твердо переконаний: будівельник — найпочесніше ремесло. «Адже нічого не може бути приємнішим, ніж гордість за те, що збудував! Коли йдеш вулицями і милуєшся ошатними спорудами, пишаєшся, що тут є і твій труд.

Відкрите акціонерне товариство проектно-будівельна фірма «Херсонбуд» представляє сьогодні сучасний виробничий комплекс з багатьма підрозділами різноманітних будівельних напрямів. А починалося все в далекому 1949-му. Повоєнні темпи розвитку країни найперше вимагали будівництва. Належало відродити вкрай зруйнований німцями Херсон, отож тоді, у березні, Міністерство будівництва військових та військово-морських підприємств СРСР і створило будівельний трест, попередник нинішнього «Херсонбуду». За всі ці часи підприємство не раз змінювало назву, але завжди залишався його профіль — творити обличчя сучасного Херсона. Завжди залишалися його головні герої — люди, котрі гордо іменують себе будівельниками. Вони створювали місто, а разом з ним і своє власне життя, сповнене буднів і свят, радощів і тривог. Долі людей тісно переплелися з долею міста. Підприємство дало путівку в життя багатьом відомим у галузі людям, котрі й нині пишаються, що починали трудову діяльність саме тут. Так, певний період фірму очолював Володимир Гусєв, котрий перебував свого часу на відповідальних державних посадах: начальник будівництва Каховської ГЕС, міський голова Києва, заступник міністра промислового будівництва. Згадують будівельники і Миколу Шевченка — прийшовши молодим спеціалістом, він виріс до начальника БМУ, вісім років був головним інженером тресту, керував «Головкиївміськбудом», «Магаданбудом», трудився в «Укрнафтогазбуді».

Сьогодні «Херсонбуд» є найбільшим будівельним підприємством області. Херсонбудівці — автори всього, що було зведено в місті за радянських часів, а в тому, що будується сьогодні, їх доля посідає двадцять відсотків. За підсумками минулого року фірма увійшла в число найбільших платників податку в регіоні. У виробничих підрозділах на постійній основі працює половина усіх будівельників міста. Для зручності та здешевлення робіт підприємство звело власний завод з виробництва бетону потужністю 12—15 тисяч кубометрів. Потребою дня виявилося й створення власного виробництва з виготовлення тротуарної плитки. Адже сьогодні замовник хоче одночасно з будівництвом мати й облаштовану навколишню територію, і вважає зручним довірити все це одному виконавцю. У структурі підприємства особливе місце посідають будівельно-монтажні управління «Житлопромбуд-1», очолюване Леонідом Баумом, та «Промжитлобуд-5», керівнику якого Олександру Каменюці вдячні мешканці мальовничого містечка Цюрупинськ: і промислові об’єкти, і житлові масиви, і Будинок культури, і школа зведені тут під його керівництвом. «Херсонбуд» звів село Володарка в Київській області та ще два села в Житомирській для переселенців із зони Чорнобильської АЕС, брав участь у відбудові зруйнованого землетрусом вірменського міста Спітак. Праця херсонських будівельників вкладена і в спорудження стратегічного глиноземного комбінату в Миколаєві.

Якщо поглянути на портфель замовлень будівельників з точки зору призначення об’єктів, то рівно третина з них — будівництво житла. Ще третина —об’єкти промислового призначення: це й будівництво нафтогону, і електромашзаводу, і молокозаводу. Решта — об’єкти «соцкульту», серед яких переважають магазини та офіси. До речі, до нинішньої кризи житло було дуже вигідним будівництвом і для інвесторів, і для підрядників. Варто зазначити й ще про один момент. Не раз за вишукану архітектуру та стиль об’єкти «Херсонбуду» ставали переможцями всеукраїнських конкурсів. Так, серед останніх досягнень — призові місця та дипломи у номінаціях здобули, зокрема, житловий будинок на вул. Московській та водно-оздоровчий комплекс «Затерянный мир» в обласному центрі. Загалом понад 80 будівельників мають високі звання та урядові нагороди.

У сучасних ринкових умовах важливу роль відіграють злагодженість у стосунках з партнерами. З огляду на плідну співпрацю, у Херсоні й було створено Асоціацію «Будінвестсоюз», котра є інструментом для вирішення питань для розвитку галузі в бурхливому ринку сьогодення. Два роки поспіль, у день професійного свята будівельники проводять спеціальний парад будівельної техніки. Святково прикрашені екскаватори, бетономішалки, трактори, автомобілі, інша спецтехніка під звуки маршів урочисто проїжджають центральними вулицями міста. Треба бачити це видовище і зворушені погляди перехожих: як усе-таки чудово, що на цій землі є будівельники!

Долаючи сьогоднішню скруту, у «Херсонбуді» розробили низку спеціальних заходів. Передусім вони спрямовані на те, щоб не втратити фахівців. Переглянули всі наявні активи, виділили пріоритети, оптимізували всі витрати — адже ринок будівництва помітно звузився. Зате, коли прийдуть кращі часи, будівельники переконані: відчують зміни раніше за всіх.

— У нашому бізнесі головну роль все-таки відіграють не гроші, а творчість, — зазначає Олександр Сандик, — творчість як наочний результат, виставлений на загальний огляд. Приємно робити справу, яка залишає по собі помітний слід. І я впевнений: криза мине, ми винесемо з неї нові уроки, вийдемо більш загартованими й зміцненими. І ще не одне покоління маленьких херсонців, проходячи вулицями міста, зможе гордо сказати: «А ось цей дім збудував мій тато!..»

Херсон.

Фото автора.