Лікарі закликають депутатів Верховної Ради спрямувати гроші від підвищення тютюнових акцизів на охорону здоров’я

Ми, медики України, турбуючись за здоров’я кожного громадянина нашої держави, хочемо закликати особисто кожного депутата Верховної Ради проголосувати за законопроекти, які здатні прискорити подолання тютюнової епідемії в Україні.

Ми, як медики, щоденно бачимо, як куріння вбиває людей та підточує економіку держави. Спричинені курінням хвороби, такі як рак, інсульти, інфаркти та інші, стають трагедією сотень тисяч наших громадян і завдають непоправної моральної та матеріальної шкоди. Страждає не тільки хворий, а й уся його родина.

Десятки тисяч наукових досліджень, проведених у світі, показали масштаб шкоди, якої завдає людям тютюн. Понад 90% випадків раку легень спричинено курінням. Вживання тютюну викликає та обтяжує більш як 100 різноманітних хвороб. 95% пацієнтів, у яких серцевий напад стався до 35 років, були курцями. У середньому курці живуть на 10—15 років менше, ніж люди, які ніколи не курили. З другого боку, ефективні заходи проти куріння здатні суттєво зменшити кількість спричинених тютюном хвороб та смертей. Усі країни та міста, де було введено заходи проти куріння, зафіксували зменшення серцевих нападів серед населення.

За даними звіту ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію, Україна 2006 року посідала сьоме місце серед 132 країн світу за поширеністю куріння. Завдяки таким заходам, як поступове звільнення громадських і робочих місць від тютюнового диму та введення великих за розміром текстових попереджень на пачках тютюнових виробів, 2007 року в Україні спостерігалася тенденція до зменшення поширеності куріння серед дорослих і особливо серед підлітків. Без застосування всього комплексу заходів контролю над тютюном, які довели свою ефективність в інших країнах (серед них — збільшення ціни на сигарети) поширеність куріння в Україні не буде зменшуватися і може знову зрости.

У 2009 році Україна має історичний шанс зробити прорив у боротьбі за зменшення кількості курців у державі. Це буде вирішальний крок, який покаже, що ми — українці — не вимираюча, а здорова нація. Ми просимо депутатів Верховної Ради захистити жертв тютюнової епідемії, насамперед курців, яких грабує, обманює і вбиває транснаціональна тютюнова індустрія, що контролює 99% тютюнової галузі нашої країни.

Ми закликаємо прийняти у другому читанні і в цілому законопроект 4202, який підвищує ставки акцизу на тютюнові вироби, а також законопроект 2110, котрий має привести законодавство України у відповідність до Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, ратифікованої Україною ще 2006 року.

Виступаючи за підвищення акцизів на сигарети, які, з медичної точки зору, викликають наркотичну залежність, ми виходимо з даних звіту ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію 2008 року про те, що збільшення цін на тютюнові вироби в світі здатне зменшити на 25% кількість смертей.

Досвід минулого року показав, що збільшення ставок акцизу на сигарети принесло додатково понад 1 мільярда гривень у державний бюджет. Запропоноване у законопроекті 4202 підвищення ставок акцизу має принести до бюджету більш як 3 мільярди гривень тільки цього року. Ми вважаємо, що певну частку цих додаткових надходжень логічно було б спрямувати на охорону здоров’я та боротьбу за здоровий спосіб життя, зокрема, на фінансування заходів Державної цільової соціальної програми зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення.

Наші дії з подолання тютюнової епідемії вже завтра та післязавтра оцінять прийдешні покоління українців. Ми звертаємося персонально до кожного депутата Верховної Ради з проханням зробити реальний крок до розбудови цивілізованої країни та проголосувати за законопроекти 4202 та 2110.

Микола ПОЛІЩУК,екс-міністр охорони здоров’я, голова Національної Ради з питань охорони здоров’я;Іван СМОЛАНКО, доктор медичних наук, головний хірург-онколог МОЗ України;Олена КВАША, доктор медичних наук, кардіолог;Вадим ГЕТЬМАН, доктор медичних наук, професор, торакальний хірург;Тарас ЧАБАН, професор-кардіолог, Київський медичний інститут;Андрій ГУК, голова комісії з питань реформування галузі охорони здоров’я громадської ради МОЗ України;Віктор БРИДКО, КРУ Центр здоров’я МОЗ АРК, головний лікар, кандидат медичних наук;Олександр АСТАХОВ, КРУ Дитяча клінічна лікарня, головний лікар.