До парламенту надійшло цьогорічне послання Президента. Про це повідомив на вчорашній погоджувальній раді керівників фракцій і комітетів Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович. «Бажано, щоб закони, які заветував Президент, довго не лежали в комітетах», — висловив він своє прохання. Водночас, за його словами, залишається відкритим питання щодо повноважень членів Центральної виборчої комісії.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що нині як політики, так і суспільство не почули, що робитиме уряд найближчим часом для подолання кризи, а всі задекларовані Кабміном законопроекти, за словами народного депутата, схожі на звіт перед МВФ. «Ми не маємо підтримувати дії урядовців щодо посилення податкового тиску на підприємства», — зазначив він. Крім того, викликає занепокоєння і складна ситуація із представниками малого бізнесу, водночас підприємства зупиняють, а людей звільняють. Непродуманим, за словами О. Єфремова, є й підвищення акцизів.

На цьому тижні, на переконання лідера КПУ Петра Симоненка, треба обов’язково розглянути інформацію про наслідки підписання брюссельських протоколів стосовно модернізації української газотранспортної системи. З огляду на це, наголосив лідер комуністів, потребують термінового затвердження засади внутрішньої і зовнішньої політики. Водночас, за його словами, немає антикризових законів і чіткої, зрозумілої програми уряду. «Не можна перекладати тягар відповідальності за вихід з кризи на простих громадян», — переконаний лідер комуністів. Крім того, на його думку, потребують перегляду і документи, якими наша країна взяла на себе зобов’язання щодо вступу до СОТ. Петро Симоненко попросив представників фракцій визначитися щодо ініціативи комуністів про імпічмент Президенту.

Лідер фракції Блок Литвина Ігор Шаров закликав колег розглянути в середу щорічне послання Президента і підтримати законопроекти стосовно відновлення співпраці з МВФ, що буде ознакою економічної стабілізації.

Не розглядати питання щодо повноважень членів ЦВК попросив колег лідер БЮТу Іван Кириленко. Водночас, за його словами, запропоновані урядом розміри акцизів у 10—14 разів менші за європейські.

Лідер «НУ—НС» Микола Мартиненко пообіцяв, що протягом сесійного тижня його фракція працюватиме конструктивно і підтримуватиме всі законопроекти, спрямовані на стабілізацію фінансової системи. Проте, вважає він, треба шукати й альтернативні джерела палива.

У свою чергу, перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов запевнив, що уряд підписав брюссельські протоколи тільки в інтересах нашої держави, щоб зберегти потужний потенціал ГТС. За його словами, підписані протоколи свідчать, що Україна — надійний транзитер блакитного палива і, крім українських маршрутів, Європа не розглядає альтернативних варіантів.

Сьогодні народні депутати планують розглянути законопроекти, визначені урядом як першочергові й спрямовані на подолання економічної кризи (за умови готовності). Зокрема, зміни до закону «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» (щодо надпланових надходжень до державного бюджету), законопроекти про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти; про місцеві податки і збори.

Питання ратифікації заплановано на завтра. Зокрема, фінансова угода (проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС — Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком. Крім того, парламентарії обговорять законопроекти про державну реєстрацію актів цивільного стану і про доступ до публічної інформації.

У четвер народні депутати обиратимуть та звільнятимуть суддів і розглянуть у другому читанні законопроекти про асоціації органів місцевого самоврядування (друге читання) тощо.

У п’ятницю парламентарії заслухають попередню інформацію тимчасової слідчої комісії з питань з’ясування обставин порушення посадовими особами, керівниками СБУ Конституції та чинного законодавства під час виконання своїх службових обов’язків (щодо подій навколо функціонування НАК «Нафтогаз України» та газотранспортної системи України). А також обговорять законопроект про попередню підготовку членів виборчих комісій та зміни до законів «Про політичні партії в Україні» (щодо упорядкування реєстрації партій та контролю за їх діяльністю) і «Про статус народного депутата України» (щодо дострокового припинення повноважень).