Подолання фінансово-економічної кризи можливе лише через глибоке, комплексне реформування публічної влади та посилення ролі місцевого самоврядування. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко під час Всеукраїнських муніципальних слухань «Реформа публічної влади як інструмент подолання фінансово-економічної кризи в Україні», які тривають у Києві за участі керівників місцевої влади та депутатів місцевих рад.

Про негайну потребу реформ, за словами глави держави, свідчить те, що на сьогодні реальне самоврядування в Україні не забезпечено. В антикризовій програмі, запропонованій представниками місцевих громад, коли доходить до механізму реалізації запропонованих антикризових заходів, у 95 відсотках йдеться про творення нових законів чи змін до чинних, але це довгий шлях. А простих відповідей на виклики часу немає. «Ми потребуємо реформ публічної влади, починаючи від системи представництва, виконавчих функцій, які дублюються, накладаються, і коли чинний закон не робить виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування самодостатнім з точки зору фінансового забезпечення делегованих функцій», — наголосив В. Ющенко.

Основою оновленої моделі публічної влади, на думку глави держави, має стати громада — міська чи сільська, яка обиратиме раду та голову громади, а рада громади формуватиме виконавчий комітет. Але водночас Президент наполягає на збереженні президентської вертикалі у рамках адміністративної реформи: щоб контроль з боку держави забезпечувався через призначення Президентом голів державних адміністрацій.

Заради рівномірного представлення територій у Верховній Раді Віктор Ющенко виступив з ініціативою створення двопалатного парламенту. До компетенції верхньої палати, за задумом Президента, має бути зараховано представництво територій, перегляд законів, ухвалених нижньою палатою, питання забезпечення діяльності конституційних і регуляторних інститутів держави. А до компетенції нижньої палати — формування уряду, ухвалення держбюджету та інших законів. «Двопалатна модель побудови українського парламенту забезпечить і збалансує обласні інтереси, служитиме ефективним каналом їх передачі до центральних органів влади, зокрема, для врахування у рішеннях і відповідних законах», — сказав Президент.

У своєму виступі Віктор Ющенко також наголосив на потребі реформування виборчої системи. Перехід до суто пропорційної виборчої системи за партійними списками, на його погляд, відбувся непродумано і неадекватно до сучасних реалій. Виборець відчув розрив із обраною владою, а влада позбулася відповідальності перед людьми. Президент вважає за доцільне збереження пропорційної виборчої системи під час виборів до Верховної Ради, але пропонує запровадити систему відкритих списків. А на місцевому рівні вважає за необхідне скасувати пропорційну систему.

Комплекс реформ на рівні національного законодавства, вважає Президент, має складатися з адміністративно-територіальної реформи, реформи органів самоврядування, бюджетної, податкової реформи, підготовки кадрів і аж до реформування Конституції. А у підсумку органи місцевого самоврядування повинні отримати самодостатність. «Тільки через ці зміни ми можемо отримати те, що отримали органи місцевого самоврядування вже багато років у колишніх країнах соцтабору на Сході Європи, країни Балтії, — підкреслив В. Ющенко. — Спасіння в наших руках. Ми ні на кого не повинні сподіватися. Ми маємо діяти. І є один спосіб дати ефективну відповідь на кризу — бути дієвими».

За підсумками Всеукраїнських муніципальних слухань ухвалено декларацію на підтримку ініціатив глави держави.