«Економія на обдарованих дітях». Так називалась публікація, надрукована 17 лютого нинішнього року в нашій газеті. Йшлося про те, що на всеукраїнському рівні шкільні олімпіади проведуть лише для учнів 10—11 класів. Мовляв, для 8—9-х у держави бракує грошей. Хоча перед нашими дітьми, зважаючи навіть на те, що в країні криза, це було б нечесно. Адже такі змагання, окрім усього, допомагають не загубитися талановитим учням з глибинки. Нечесним це було б і по відношенню до освітян, які доклали зусиль для проведення цьогоріч олімпіад з багатьох предметів на шкільному, міському, районному, обласному рівнях. Переможці цих відбіркових етапів з нетерпінням чекали миті, коли з’їдуться до якогось з великих міст і у відкритому змаганні з’ясують «стосунки» між собою. І ось...

Коли «Голос України» звернувся до заступника міністра освіти і науки Павла Полянського, а потім й до самого міністра Івана Вакарчука, ті повідомили — справді, така проблема є. Водночас запевнили: міністерство гроші намагається відшукати для всіх учнів, які здолали відбір.

Сьогодні ми раді повідомити, незважаючи на фінансову скруту, кошти у державній скарбниці на цю важливу справу таки знайшлися.

Минулого тижня олімпіади на вседержавному рівні таки відбулися. Вже підбито підсумки, пройшли нагородження, для дітлахів влаштували навіть екскурсії. Так юні фізики змагалися у Севастополі, математики з’їхалися до Рівного. Хіміків (150 учнів з усіх областей зібралися разом, аби провести завершальний етап 46-ї Всеукраїнської олімпіади з цього предмета) гостинно зустріла Одеса. «Полігоном» для експериментальних завдань школярів стали лабораторії хімічного факультету Одеського національного університету імені І. Мечникова.

«Голос України» щиро вітає переможців і учасників олімпіад з усіх предметів.

На знімку: хімічна команда Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету ім. Т. Шевченка виборола в Одесі два дипломи.

Фото автора.