З давніх-давен ударні та духові музичні інструменти люди використовували у військовій справі. Не обходилися без них й дружини князів Київської Русі. Однак активний розвиток військової музики розпочався у нас лише з ХVІІІ століття, коли до оркестру ввели кларнет. Відтоді ледь не кожен військовий полк намагався мати власний духовий оркестр або хоча б кларнетиста чи барабанщика.

Традиції військової музики нині активно розвивають підрозділи Державної спеціальної служби транспорту —військові оркестри 8-го Чернігівського навчального центру та 194-го понтонно-мостового загону в Новомосковську, що на Дніпропетровщині. Ці колективи не лише беруть участь у військових ритуалах, громадських, культурно-масових і спортивних заходах, а й у концертах, присвячених урочистим і знаменним подіям країни, Мінтрансзв’язку, Держспецтрансслужби. Розвитку цієї важливої для війська справи чимало сприяє голова адміністрації Державної спеціальної служби транспорту генерал-лейтенант Микола Іванович Мальков. З його допомогою оркестру 8-го навчального центру Держспецтрансслужби обладнано чудове приміщення для репетицій.

Про особливу роль і значення військового оркестру в підготовці захисників і патріотів країни відомо здавна. Згадаю лише той час, наприклад, коли кожну команду призовників зустрічає уже згадуваний чернігівський військовий оркестр. Самі курсанти навчального центру розповідають, що така зустріч справляє на них велике враження. Вчорашні школярі швидко серйознішають, суворішають. Військові ритми роблять їх іншими. Виступи оркестру під орудою диригента капітана Миколи Смаля є окрасою будь-якого концерту. Особливо коли виступають соліст Іван Берізка з «Піснею запорожців», «Баладою про знамено» та зведений хор курсантів цього навчального центру з піснею «Нам є що захищати».

Не менш яскрава і творчість колектива музикантів 194-го понтонно-мостового загону Держспецтрансслужби. Під керівництвом начальника оркестру — військового диригента капітана Богдана Задорожного — музиканти виконують не тільки традиційний військовий репертуар, а й джазові композиції, попурі на відомі музичні мотиви. Цікаво й те, що до складу оркестру входять не лише чоловіки, а й жінки — солдати військової служби за контрактом Катерина Щербакова та Оксана Біла. Своєю грою на саксофонах вони надають естрадним виступам військового колективу особливого смаку.

Творчої снаги оркестрантам, їхньому успіху в шанувальників прекрасного додають виступи та співпраця музикантів з відомими українськими співаками —народним артистом України Віктором Шпортьком, заслуженими артистами України Олегом Павлишиним, Ігорем Завадським, композитором і виконавцем Леонідом Нечипоруком, співаками Оленою Єрсак і Василем Косеничем.

Олександр ІГНАТЬЄВ,підполковник, старший офіцер управління по роботі з особовим складом адміністрації Держспецтрансслужби.

Фото надоно адміністрацією Держспецтрансслужби України.