Кількість риболовних суден, що ведуть промисел в океанічних водах за межами України, зменшилась із 230 у 1990 році до 14. До того ж лише п’ять суден залишилося в державній власності, але всі перебувають в оренді нерезидентів країни. Така інформація прозвучала під час слухань, проведених Комітетом Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

На засіданні, на яке запросили представників Мінагрополітики, Держкомрибгоспу, Держрибохорони, Асоціації рибодобувачів, депутати намагалися з’ясувати, як виконується ухвалене парламентським комітетом 17 червня 2008 року рішення «Про сучасний стан та законодавче забезпечення розвитку рибної галузі України». За словами голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Миколи Присяжнюка, тоді було детально проаналізовано стан справ у рибній галузі й окреслено комплекс практичних заходів для виведення її з кризи. За цей час лише поміняли голову Державного комітету рибного господарства, а уряд прийняв дві постанови щодо цієї галузі. І це все! Так і не було розроблено концепцію розвитку, ніхто комплексно не перевіряв діяльність Держкомрибгоспу, не здійснював оцінок стосовно структурних перебудов, які проводить його керівництво. Наслідок такої безконтрольності, вважає Микола Присяжнюк, — затверджені законами України програми розвитку галузі та будівництва суден, як і раніше, не виконуються. Безконтрольність — одна з причин складного стану галузі.

Серед переліку негараздів, які було названо під час засідання: знижується продуктивність рибницьких ставків, втрачається генетичний потенціал, недотримуються технології вирощування риби. Більше того, керівництвом Держкомрибгоспу руйнується система державного контролю за нерестом риби та використанням ресурсів у внутрішніх водоймах. Більшість структурних підрозділів галузі залишаються збитковими. На керівні посади нерідко призначають осіб, які вже були звільнені за корупційні дії. Все це сприяє соціальним протестам громадськості, про що свідчать численні звернення до органів влади. Так, у Криму 211 працівників понад десять місяців не отримують зарплати. «Усі мають знати: парламентським комітетом жодне рішення не буде знято з контролю до його повного виконання», — наголосив Микола Присяжнюк.

Водночас Держкомрибгосп вбачає в розвитку галузі позитивні тенденції. За словами заступника голови цієї структури Василя Черніка, торік зросли показники добування морепродуктів. Було виловлено 224,2 тисячі тонн риби та інших водних живих ресурсів, що на 4,9 відсотка більше, ніж у 2007-му. Основна частка вилову — майже 60 відсотків — припадає на підприємства океанічного промислу.