Доки українська делегація у Брюсселі домовлялася про інвестиції у вітчизняну ГТС, регіонали заговорили про масові акції протесту, що їх вони планували розпочати 27 березня. Головна теза: 100 днів, надані уряду для реалізації антикризових заходів, минули. Нічого не змінилося, а відтак усі мають піти у відставку.

Так, один із лідерів ПР Борис Колесніков сказав, що регіони мають бажання розпочати процедуру імпічменту Президента. Згодом лідер регіоналів Віктор Янукович уточнив: партія виступає за дострокові вибори глави держави і Верховної Ради восени цього року. І попередив: якщо уряд у найближчий сесійний тиждень не внесе пакет антикризових законів, то регіонали заблокують роботу парламенту.

Щоправда, акції ПР розпочала трохи раніше. Місцеві ради, де більшість належить Партії регіонів, провели сесії, на яких висунули вимогу відставки Президента і уряду. У четвер відбулося і виїзне засідання опозиційного уряду. Регіонали вирішили стартувати у Сімферополі. Однак із заявлених 10 тисяч в столиці автономії на акцію протесту з’явилося вдвічі менше.

Не дивно, що аналітики і політологи заговорили про даремне витрачання часу і партійних чи спонсорських коштів. Вони висловили переконання, що спроби провести протестні акції — не більш як пропагандистська кампанія, щоб виборці не забули про існування Партії регіонів. На їхню думку, дієвішим заходом буде блокування трибуни Верховної Ради, яке може дати результат у вигляді дочасних виборів.

Водночас більшість політиків критично поставилися до акцій, запланованих Партією регіонів. А Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав ініціаторів і організаторів акцій припинити їх і організувати плідну роботу всіх гілок влади.

І ще одне. Цими днями минуло десять років від загибелі в автокатастрофі В’ячеслава Чорновола. Учора Генеральний прокурор Олександр Медведько не виключив можливості ексгумації останків відомого політика для встановлення істини: його загибель — то випадковість чи спланована акція?

Оглядачі звернули увагу і на те, що регіонали подали у Верховну Раду проект постанови про створення нової тимчасової слідчої комісії, яка має встановити істину у справі отруєння Віктора Ющенка. На чолі комісії хочуть бачити свого однопартійця Володимира Сівковича, який очолював ТСК, котра вже розслідувала цю справу у 2004-2005 роках. А до її складу включити нинішніх опонентів глави держави з БЮТ і «НУ—НС». Тобто можна прогнозувати новий виток протистояння політиків.