Як ми вже повідомляли, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин здійснив робочу поїздку по Житомирщині. Під час спілкування з людьми та на прес-конференції було порушено низку важливих питань.

Дискутувати чи блокувати

Головною проблемою Верховної Ради її глава вважає те, що там не відбувається дискусій, бо переважає прагнення перетиснути, заблокувати, не допустити. За цим стоїть незнання того, що треба робити. Сьогодні треба слухати кожну розумну думку. А де пропозиції, де програма, про яку так багато і палко говорять? Що стосується пакета, який називають антикризовим, то просто гучна назва. Насправді це рішення, які потрібно приймати, в тому числі й з огляду на необхідність співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, насамперед з МВФ, що дало б підстави інвесторам дивитися на Україну як на передбачувану і прогнозовану державу.

Володимир Литвин зазначив, що не розуміє такої постановки питання: якщо не буде внесено змін до бюджету, блокуватимемо роботу Верховної Ради. Якщо вважають його нереальним, треба подумати, які прийняти закони, щоб його наповнити. Якщо ж просто порізати, зробивши «реальним», будь-які надії людей на соціальні виплати будуть повністю зруйновані. Нагадав глава парламенту і про те, що згідно з Бюджетним кодексом зміни до бюджету можуть вноситися за наслідками першого кварталу, тобто після 20 квітня. Якщо ж ставиться завдання на місяць заблокувати роботу Верховної Ради і повести народ на вибори, нічого в них не вийде, переконаний Володимир Литвин.

Що змінити, чого не чіпати

Про парламентські вибори В. Литвин сказав так: «Якщо Верховна Рада буде обиратися на такій основі, як сьогодні, це буде трагедія для України. Як мінімум, мають бути відкриті списки. Я реаліст і розумію, що сьогодні вести мову про мажоритарну систему при виборах парламенту рівнозначно тому, що воювати з вітряками. Ні за яких обставин не можна забирати в людей право обирати Президента — це був би політичний злочин. Що стосується місцевих виборів, вони мають бути виключно мажоритарними».

Питання адміністративної реформи сьогодні існує в бурхливій фантазії деяких людей, які не знають, чим зайнятися. В такому вигляді, в якому вони малюють її з допомогою різних радників, вона абсолютно не прийнятна для країни. Бо її здійснення призвело б до того, що послуги були б відсторонені від людей. А укрупнення районів мало б наслідком руйнування районних центрів: якщо з трьох районів зробити один, то соціальна інфраструктура в інших райцентрах буде остаточно зруйнована.

Труба і борги

Звісно, журналістів цікавила точка зору Володимира Литвина щодо рішення про реконструкцію ГТС. Реконструкція газотранспортної системи потрібна, щоб ця система безперебійно поставляла газ до Європи, а ми за транзит отримували гроші. Без тих, хто продає газ, ніякої серйозної розмови не може бути. Ще один момент. За два з половиною мільярди євро треба буде розраховуватися. Той, хто дає гроші, вимагатиме права контролю. Є багато питань, на які Верховна Рада має отримати відповідь. Нам потрібні нормальні відносини як з Росією, так і з країнами ЄС, перекосів бути не може. Але знову почалося нагнітання пристрастей. Не можна забувати: якщо ми реконструюємо газотранспортну систему, все буде блищати, а не буде газу, то чим віддаватимемо борг? Треба працювати спокійно і вдумливо, наголосив В. Литвин.

Чому в Росії дивляться на Україну як на ворога

Сьогодні в Росії формується стійкий образ ворога в особі України. До цього докладають руки деякі російські політики. Водночас ми в Україні даємо підстави деяким російським українофобам говорити про те, що Україна не є державотворчою нацією, бо ніяк не можемо налагодити діалог усередині країни. Насамперед потрібен реалізм у діях українських і російських політиків, наголосив В. Литвин. Ми повинні розуміти, що Росія залежна від України, а Україна від Росії. Цю залежність треба наповнити якісним змістом, щоб це давало економічний результат.

Активнішим має бути діалог на рівні парламентів України і Росії. На цьому рівні спілкуватися простіше — менше умовностей, люди більш розкуті, можуть говорити все, що думають, висловлювати свої політичні позиції, які так чи інакше відбивають настрої різних верств населення, тобто вони говорять те, що думають люди. Бо можна багато критикувати український парламент, але разом з тим це — зріз настроїв і політичних симпатій нашого суспільства. Коли будемо спілкуватися, буде діалог.

Треба розвивати прикордонне співробітництво. Створювати умови для активного спілкування людей. 37 відсотків громадян України стверджують, що мають родичів у Росії. Не менш важливе спілкування в гуманітарній царині — по лінії культури, освіти, науки. Проведення засідань комісій українських і російських істориків дозволяють говорити професійно й предметно про ті проблеми, які дуже чутливі для політиків. Історики, як правило, знаходять спільне наукове бачення складних процесів нашого минулого. Не випадково українські вчені підготували історію України для росіян російською мовою, а російські видали історію Росії для українського читача. Такі підходи дають змогу чути один одного. До цього спонукає життя.

* * *

Народний депутат України Микола Рудченко повідомив, що на подарунки вихованцям дитячих закладів району Володимир Литвин витратив понад 50 тисяч гривень власних коштів.

Житомирська область.