Чи повернеться булава Богдана?

Працівники національного історико-культурного заповідника «Чигирин» давно знають, що символ гетьманської влади, булава Богдана Хмельницького, зберігається у Варшаві, в музеї Війська Польського.

Нещодавно з’явилася можливість повернути знаменитий клейнод у колишню козацьку столицю, в експозицію музею великого гетьмана. Чигиринські науковці ведуть з польськими колегами переговори про рівноцінний обмін реліквіями. Так, українці за гетьманську булаву пропонують варшав’янам рідкісну старовинну рушницю з цікавим способом дії: зброя накачувалася повітрям, під тиском якого вилітала куля. Схожі рушниці мали поляки, які служили в армії Наполеона. Нині в польському музеї такого унікального експоната немає.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

Під знаком реальної безкінечності

«Образи Миколи Гоголя» — так назвав свою виставку до 200-річного ювілею письменника відомий полтавський художник Володимир Дерябін. Відкрито її у Краєзнавчому музеї. Тема Гоголя виникла у митця давно, але тільки тепер двадцять одне полотно вдало поєдналося, взаємодоповнилося, занурюючи глядача у світ генія, в його філософію сприйняття життя. Речі, образи, їх відтворення переплітаються заворожуючими ритмами фантазії. Як підкреслює сам художник, кожен твір є своєрідною зустріччю з неосяжною і недосяжною реальністю, в якій перебували і герої Гоголя. Володимир Дерябін, вдало представивши цю виставку, вже мріє створити ще одну серію робіт — «Гоголь і природа». Ця тема, на думку митців, може ще більше захопити душі сучасників.

Лариса КОБА.

Полтава.

Фото автора.