Сили АТО визволили село Трьохізбенку, яке знаходиться на підступах до захопленого прихильниками «ЛНР» райцентру Слов’яносербськ. Тут розміщена база бойовиків, що облаштувалися в гуртожитку сільськогосподарського технікуму і на території дитячого табору, а також захопили приміщення місцевого управління ДАІ. До райцентру лише п’ять кілометрів, і українські силовики готуються взяти населений пункт з найменшими втратами.

Вогнища сутичок ті самі

Це селище Металіст, пункт пропуску «Довжанський», Луганський аеропорт і «трикутник» Сєверодонецьк — Рубіжне — Лисичанськ. Крім того, з’явилася небезпека з повітря. Зокрема, було зафіксовано порушення повітряного простору України шістьома вертольотами РФ. Вони залетіли на територію України на 6 км, але згодом повернулися назад. Як заявив речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко, «заліт зафіксовано, але витримано паузу — їм було надано час розвернутися й повернутися назад». За його словами, згодом з приводу цього інциденту буде зроблена відповідна заява.

За останнім даними, пропускний пункт «Червонопартизанськ» нарешті перейшов під контроль української армії. Про це заявив міністр оборони Валерій Гелетей. Але перш ніж це відбулося, 10 липня протягом усього дня тут тривав запеклий бій за місто Червонопартизанськ. Один із снарядів влучив у підстанцію й місто залишилося без світла. Через це не працював підйомник на шахті «Червоний партизан» ВАТ «ДТЕК «Свердловантрацит», і гірники, які відпрацювали зміну, не могли піднятися на поверхню.

До речі

У зв’язку з бойовими діями в Луганську на базі Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Луганській області створено спеціальну групу, як знешкоджує снаряди, що не розірвалися. Лише за одну добу фахівці знешкодили таких артилерійських снарядів за 10 адресами обласного центру.

Луганськ сьогодні перебуває в кільці, створеному українськими силовиками. Воно звужується, й ополченці «ЛНР» і вдень, і вночі намагаються його розірвати.

На околицях і в передмістях обласного центру йдуть бої. Рано вранці 10 липня з боку Краснодона у бік Луганська виїхала велика колона транспорту. Місцеві жителі нарахували 15 машин. Серед них — один УАЗ, чотири тентовані вантажівки, вісім КамАЗів і два мікроавтобуси. Близько 11.00 колона була в Луганську. «ЛНРівці» готуються до оборони. В обласному центрі постійно чути постріли з установок залпового вогню БМ-21 «Град» і мінометів. Снаряди летять у бік селища Металіст, Кам’яного Броду, аеропорту, де стоять українські військові. При цьому бойовики використовують добре знайому за Слов’янськом тактику, розміщуючи установки на території соціальних об’єктів: лікарень, шкіл, дитячих садків. Кілька таких установок, наприклад, розташовані в селищі Видне та передмістях Луганська. Випущені снаряди, націлені на аеропорт, пролітають над дахами багатоповерхівок і вже зафіксовані випадки руйнації будинків.

Як повідомляють джерела, місцеві жителі намагаються перешкоджати розміщенню таких установок поблизу жилих кварталів, не замислюючись про небезпеку таких протестів. За словами очевидців, бойовики в окремих випадках навіть відкривали вогонь, щоб «утихомирити невдоволених». Під дулом автоматів люди відступали. Загалом населення вже відкрито висловлює своє обурення діями бойовикыв «армії південного сходу».

Днями на «Городок ОР» приїхали озброєні люди на автомобілі УАЗ і з міномета почали стріляти по школі №14. За словами свідків, мимо проїжджав легковик, у якому сиділи жінка та двоє чоловіків. Вони зробили бойовикам зауваження й попросили припинити стрілянину. Ті у відповідь відкрили вогонь по автомобілю. Чоловіки дістали легкі поранення, а жінка перебуває у тяжкому стані.

Сєверодонеччани пообіцяли винести найманців з міста на вилах

Після нічного обстрілу Сєверодонецька і боїв під містом низку житлових будівель пошкоджено. Думки мешканців розділилися. Одні вважали, що по їхніх будинках били гармати українських силовиків, інші, навпаки, обвинувачували в руйнуваннях «армію південного сходу». Кінець цій суперечці поклала комісія, створена виконкомом Сєверодонецької міської ради. Експерти оглянули пошкодження будинків і дійшли висновку, що українська армія не причетна до цього обстрілу. Бойовики умисне обстрілюють житлові квартали і в такий спосіб намагаються змусити українську армію відмовитися від активних дій.

Навіть проросійськи налаштовані сєверодонеччани починають прозрівати. Тепер вони самі переконуються в тому, хто стріляє в їхні будинки і навіщо це робить. Це підтверджує випадок, що стався біля будинку по вулиці Горького, 45, який постраждав найбільше — міна залетіла у під’їзд. Як розповідають люди, буквально через 5—10 хвилин після закінчення обстрілу біля будинку з’явилися журналіст російського телеканала і двоє козаків. Усім, хто вийшов у цей час у двір, вони почали розповідати, що по місту стріляла Нацгвардія, аби залякати населення, і звинувачувати жителів у тому, що вони не оцінюють, що «армія південного сходу» бореться за їхній добробут і визволення від української окупації». Обурені мешканці не дозволили проводити телезйомку і прогнали візитерів, пообіцявши «на вилах винести всіх бойовиків з міста».

Такі постановочні залпи були помічені вже неодноразово. І не тільки в Сєверодонецьку. Їх мета — спровокувати вогонь у відповідь, який повинна зняти знімальна група російського телебачення.

Електростанція залишилася без поставок вугілля

Через висадження в повітря залізничного мосту в районі станції «Кондрашівська-Нова» зупинено поставки вугілля на Луганську ТЕС. А вона забезпечує понад 90% потреб регіону в електроенергії. Станція розташована в місті Щастя, яке контролюється українськими силовиками. За сприятливих умов орієнтовний термін відновлення залізничної колії становить близько двох місяців. Як заявляють у компанії ДТЕК, якій належить Луганська ТЕС, станція має максимальний запас вугілля на складі, але його вистачить не більш ніж на 20 діб. Тому компанія розглядає варіант доставки вугілля окружним шляхом із шахти «Обухівська» в Ростовській області РФ, яка також входить до складу ДТЕК. Для економії палива можливий також 3-блоковий графік роботи замість звичайного 4-блокового.

Факт

Тільки за один день через бойові дії на території Луганська зафіксовано аварії і пошкодження в системах життєзабезпечення. Так, від системи електропостачання були від’єднані 335 абонентів у селищі Тепличне. Від систем водопостачання та водовідведення — понад 520 користувачів, що проживають у північній частині Кам’янобродського району.

Як Жужа рятує життя прикордонникам

Пункт пропуску «Довжанський» постійно перебуває під обстрілом. В останню таку атаку п’ять прикордонників одержали поранення, два з них — тяжкі. Однак втрати могли бути й більші, якби не місцева собачка Жужа. Як розповідають прикордонники, собака прибився до них в один із днів. Назвали його Жужею, добре нагодували і приласкали, а шефство над нею взяв один із офіцерів. Тварина вже не раз віддячила за добро. Сьогодні ніхто із прикордонників не сумнівається, що в Жужи є шосте відчуття. Вона відчуває черговий мінометний обстріл і за півгодини до початку починає наполегливо «заганяти» свого прийомного хазяїна в укриття. У такий спосіб вона вже тричі врятувала життя Сергію. Тепер за Жужею уважно стежать усі військовослужбовці й бережуть її, немов VІP-персону.

На жаль, своєї Жужи не було у водія автобуса, що перевозив до місця роботи гірників шахтоуправління «Червонопартизанське» компанії ДТЕК. У результаті влучення міни в автобус постраждали понад 15 людей, є й загиблі, однак їх кількість не уточнена. Щоб не допустити подібних трагедій надалі, компанія прийняла рішення призупинити роботу низки своїх підприємств у регіоні.

Луганськ.