Відбувають повинність

«Нелюбов до школи переходить в якісь спрощені і вихолощені взаємини між людьми.

А ще від цього страждає сама школа, її майбутнє. Учителі зараз як учені — навчилися формувати, управляти. А хто полюбить учителя-крикуна, учителя, який ставить погані оцінки, який допускає хамство, насміхається?.. Важко полюбити людину, яка сама не любить життя. Нині дуже багато таких у школі. А раз так, то й виникає масове відторгнення дітей від шкільного процесу. Вони відбувають повинність, а потім, надивившись цього всього, не хочуть ставати вчителями. До педагогічних вишів нині йдуть не через бажання працювати з дітьми, а тому, що в інших недобрали балів. Хто зрадіє тому, аби його формували, управляли ним, застосовували до нього технології?».

Шалва АМОНАШВІЛІ,доктор психологічних наук, засновник Міжнародного центру «Гуманної педагогіки».

Москва.

Другокурсник може бути вчителем?

«Як перевестися з контрактної на бюджетну форму навчання?».

Микола СТАЩУК,другокурсник.

Львівська область.

За Положенням про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів ВНЗ, які навчаються на договірній основі, за їх заявою на ім’я ректора вони можуть бути переведені на вакантні місця державного замовлення на конкурсній основі. МОН не має повноважень щодо переведення студентів, оскільки воно здійснюється наказом керівника вузу.

«Чи мають право середні школи замість уроків фізкультури запроваджувати уроки німецької мови?»

Олена С.

Міжгірський район

Закарпатської області.

Уроки фізичного виховання включені до інваріантної (обов’язкової) складової навчальних планів і не можуть бути замінені на інший предмет. Відповідно до Типових навчальних планів кількість уроків фізкультури становить: 5-7 класи — 2,5 години; 8-9 — 3 години на тиждень.

«Хіба дозволяється працювати вчителем у школі студенту другого курсу?».

Леся ОНІЩУК.

Житомирська область.

Ні, не дозволяється. Право на педагогічну діяльність мають лише студенти педагогічних вузів І—ІV рівнів акредитації, які успішно закінчили ІІІ курс та продовжують навчатися.