Близько восьми тисяч абітурієнтів пройшли в Запорізькому національному університеті (ЗНУ) безоплатне пробне тестування. За його результатами 80 відсотків одинадцятикласників та випускників минулих років показали достатній для вступу у вищі навчальні заклади рівень знань.

— Ініціатором проведення тренінгу був колектив вузу, — розповів ректор ЗНУ Сергій Тимченко (на знімку). — Згодом пробне тестування проводили і в інших областях, але в значно менших масштабах і на платній основі. Наш тренінг відзначався високим рівнем якості тестів, адже фахівці ЗНУ беруть участь у їх розробці для всієї країни, зокрема, з історії, іноземних мов, фізики. Ще одним безперечним позитивом є те, що, окрім вирішення організаційних питань та змістовного наповнення тестів, ми працювали над психологічною і педагогічною підготовкою випускників. Бо торік чимало абітурієнтів, опинившись у незвичній обстановці, втрачали душевну рівновагу і відчували труднощі із формулюванням відповідей та заповненням бланків. Якщо ж говорити про безплатне пробне тестування загалом, то воно вимагало від колективу національного університету і напруження зусиль, і значних матеріальних витрат, але ми свідомо пішли на це заради того, щоб допомогти стати студентами.

Ідея проведення серії тренінгів до вступної кампанії в ЗНУ виникла після минулорічного зовнішнього оцінювання знань, в якому «засипалася» половина абітурієнтів. В університеті проаналізували недоліки і, розробивши методичні рекомендації, провели семінари-практикуми з вчителями-предметниками. Очікували, до речі, максимум півтори тисячі чоловік на тестуванні з української мови, а приїхали три з половиною тисячі. Великий інтерес викликали й тренінги з математики, історії України та іноземних мов. Результат теж перевершив прогнози скептиків, бо що таке 20 відсотків умовного відсіву, коли ще є час надолужити згаяне. Тим паче, за результатами тренінгів науковці склали аналітичні довідки, які допоможуть вступникам краще підготуватися до ЗНО їхніх знань.

Під час пробного тестування переважна частина випускників отримала близько 180 балів з математики, фізики, хімії, біології та географії, що можна пояснити специфікою промислового регіону. Досить високі показники успішності продемонстровано і з предметів історичного циклу. Та яка полярність знань спостерігається з української й іноземних мов у випускників міських і сільських шкіл! Одні щебечуть на французькій чи німецькій і погано знають рідну, інші ж у своїй більшості можуть тільки тим і пишатися, що вони українці. Але це — прорахунки в здійсненні державної політики, і аж ніяк — не вина сільських дітей, до яких не доїхав кваліфікований учитель. Тому виводити на основі тестування, де багато суб’єктивних чинників, рейтинги шкіл та регіонів, що роблять деякі міністерські чиновники, абсолютно неприпустимо. І проти цього застерегли, виступаючи перед журналістами, ректор Запорізького національного університету Сергій Тимченко та начальник управління освіти і науки міської ради Дмитро Секиринський.

Запорізька область.