Рада з вивчення продуктивних сил України НАНУ відзначила 90-річчя.

Колектив Ради провів у рамках святкування міжнародну наукову конференцію «Розвиток продуктивних сил України: від В. І. Вернадського до сьогодення».

Рада вважається однією із найстаріших наукових установ. Заснував її велет думки Володимир Вернадський, який 21 січня 1915 року, у розпал Першої світової війни, звернувся до Імператорської академії наук із пропозицією створити Комісію з вивчення природних продуктивних сил. У березні того ж року її було відкрито в Петербурзі, а в березні 1919-го почала роботу Комісія з вивчення продуктивних сил України. Вона увійшла до складу створеної ним же Української академії наук. До речі, за ініціативою і під керівництвом Вернадського з’явились понад 20 наукових установ різних за профілем і призначенням.

Комісія одразу взялася проводити великі експедиції з розвідування, видобутку і використання різних видів мінеральної сировини.

Нинішнє найменування наукової установи — Рада по вивченню продуктивних сил України НАНУ затверджено 28 травня 1934 року.

Свого часу Раду очолювали відомі науковці: економіст Яснопольський, хімік-органік Кіпріанов, лісівник та ґрунтознавець Погребняк, академік Савін. Сьогодні нею керує академік НАН України (певно, наймолодший в академії), доктор економічних наук Б. Данилишин.

За дев’яносторічну історію Рада сформувала власні традиції, має чималі наукові досягнення.

Авторитетна науково-дослідна установа нині працює над комплексними дослідженнями проблем сталого економічного і соціально-економічного розвитку незалежної України та її регіонів, вивчає проблеми, пов’язані із гарантуванням економічної, зокрема, ресурсної (газ, нафта), продовольчої, екологічної (у тому числі технологічної), соціальної та оборонної безпеки країни.

Науковий колектив Ради — це 26 докторів і 60 кандидатів наук, два академіки НАНУ, член-кореспондент Української аграрної академії наук, п’ять заслужених діячів науки і техніки. У Раді сформувались і успішно розвиваються наукові школи, створено раду молодих учених.

Київ.