У Шепетівці старший касир місцевого відділення одного з банків привласнила понад 300 тисяч гривень. Щоб гроші не лежали мертвим капіталом, передала їх приватному підприємцю. Тільки після втручання прокуратури кошти вдалося повернути банкові. А в Кам’янці-Подільському злочинна фінансова історія не мала такого щасливого закінчення. Там шахраям вдалося підробити документи на придбання комп’ютерного томографа. Маючи фіктивну довідку про майновий стан підприємства, вони отримали в банку кредитну позику на 1,2 мільйона гривень. Та навіть після розкриття правоохоронцями цієї оборудки повернути кошти поки що не вдалося.

Жертвами рекламно-інформаційного центру бізнесу роздрібного кредитування стали сотні жителів Волочиська. Підробивши документи та оформивши на них споживчі кредити, ділки перераховували гроші, котрі начебто йшли людям, на рахунки приватних підприємців, а ті у свою чергу знімали їх через банкомат. Так у їхніх кишенях опинилось понад 190 тисяч гривень. Факти надання кредитів за підробленими документами та інші зловживання у банківській сфері стали такими поширеними, що під час прокурорських перевірок вони були виявлені практично у всіх районах області. В результаті з початку року органами прокуратури області порушено майже два десятки кримінальних справ. Третину з них уже направлено до суду, повідомляє Ірина КОЗАК.

Випадки «банкірського шахрайства» зафіксовано й на Закарпатті. Зокрема, 24-річний працівник одного з комерційних банків Виноградова вимагав та отримував хабарі від бажаючих одержати кредити. Так, один із приватних підприємців за сприяння в оформленні кредиту на 6500 доларів мусив дати банкірові 300 доларів. Інший за отримання 30 тисяч доларів кредиту поклав до кишені «благодійника» 6 тисяч гривень. Як повідомили у Головному управлінні МВС України в Закарпатській області, уже колишнього тепер банкіра взято під варту. Масштаби його діяльності встановлює слідство, повідомляє Іван ГУДЗОВАТИЙ.