Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин відвідав з робочою поїздкою Житомирську область. Візит розпочався з приємної події -перерізання стрічки біля щойно збудованого 32-квартирного будинку в Коростені.

Новоселів привітав, зокрема, керівник ВАТ «Шляхзалізобетон», депутат районної ради від Народної партії Олександр Шуляренко з ініціативи і за сприяння якого споруджено це житло. Міський голова Коростеня Володимир Москаленко сказав, що торік тільки в багатоповерхівках у місті введено в дію 19 тисяч квадратних метрів житла. Активними були й приватні забудовники, місто хоч і розташоване в третій зоні радіоактивного забруднення розвивається. Вітаючи новоселів, Володимир Литвин наголосив: «Там, де працюють, там є і результати». Він повідомив, що до нього надходять рішення міських рад з лозунгами «усіх геть».

Хай подадуть приклад, сказав В. Литвин, почнуть з себе. І нагадав, що торік з 151 засідання Верховної Ради 55 взагалі не розпочалися. «Я довго думав, перш ніж очолити Верховну Раду, а тепер, коли вона почала працювати, комусь треба її заблокувати». Він мав на увазі ті заклики протесту, які намічені на п’ятницю. Мільйонери й мільярдери не страйкують, а в нас до страйків закликають ті, хто найбільше забрав собі народного добра, бо хочуть забрати і те, що ще залишилося, замість того, щоб організувати роботу.

Треба забути слово «криза» і працювати, приймати рішення, які потрібні людям. В інших країнах теж є падіння економіки, але там працюють, а в нас міняють крісла. Заблокують роботу Верховної Ради, а що далі? Треба йти на вибори, кажуть, я розумію, чому висловлюються такі заклики. Вибори — це синонім слова «війна», а війна все спише. Щоб не відповідати за те, що зроблено, відповідати не будемо, бо по новому обрані, ми вже — нова влада. Не можна так знущатися над людьми, — наголосив Володимир Литвин. Він нагадав, про те, що у 2004 році зробив усе, щоб не дійшло до громадянської війни. І тепер робитиме все, щоб влада працювала в інтересах людей.

Після Коростеня Голова Верховної Ради відвідав Овруцький район. Однією з причин він назвав те, що в жовтні минулого року зустрічався з медпрацівниками та представниками місцевої громадськості, які скаржилися на застаріле медичне устаткування, а особливо на те, що рентген-апарат вже давно перевищив термін експлуатації. А потреба мешканців в ньому особливо актуальна, адже район постраждав від аварії на ЧАЕС. Цього разу Володимир Литвин передав районній лікарні сертифікат на придбаний рентген-апарат, виконавши обіцянку, дану торік.

В Овруцькому районі В. Литвин відвідав обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей, розташований у селі Кобилин. Цей заклад було створено два роки тому, для тимчасового перебування дітей з інших районів області віком від трьох до 18 років, які опинилися у складних життєвих обставинах. Під час спілкування з педагогічним колективом та мешканцями села йшлося про проблему дитячої безпритульності. Володимир Литвин, наголосив на тому, що це проблема не тільки окремо взятих родин, а й влади. «Ми не можемо ховатися від цієї біди, а маємо продемонструвати свою рішучість у подоланні такого негативного явища, як соціальне сирітство». Колектив цього закладу отримав від глави парламенту холодильну установку. А сільська футбольна команда — спортивну форму. У селі Хайча глава парламенту вшанував пам’ять Героя України ліквідатора аварії на ЧАЕС Миколи Ващука. Сільська школа отримала подарунок — музичний центр.

В Овручі Володимир Литвин і народний депутат Микола Рудченко відвідали дитячий садок, подарувавши закладу холодильну камеру та іграшки для малечі. В районному будинку культури відбулася зустріч з мешканцями Овруча, під час якої було піднято низку питань, що найбільше хвилюють людей.

На завершення поїздки — підсумкова прес-конференція.

* * *

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час робочої поїздки на Житомирщину розкритикував наміри Партії регіонів провести акції протесту, повідомляє УНІАН. «Лунають деякі заяви про те, що по всій країні буде проведено величезні мітинги — я прочитав у резолюції міських рад, які закликають «Усіх геть!», — сказав В. Литвин. — На це можу сказати: «Кого ви закликаєте прибрати від влади? Самих себе?»

За словами глави парламенту, організовані Партією регіонів акції протесту проводяться в той час, коли парламент нарешті почав плідно працювати. «Згадані багатії від Партії регіонів організують страйки і акції для того, щоб остаточно пограбувати народ», — зауважив В. Литвин. За його словами, ці страйки та акції необхідні регіоналам для того, щоб «відібрати все, що залишилося у людей». Голова Верховної Ради закликав організаторів акцій припинити їх і організувати плідну роботу всіх гілок влади.

«Треба забути про кризу і працювати, приймаючи потрібні людям рішення», — наголосив В. Литвин. Він також висловив припущення, що організатори акцій протесту діють за принципом «війна все спише» і не збираються нести відповідальність перед українським народом за власні дії.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час робочої поїздки в Житомирську область вручив подарунки вихованцям Кобилинської школи-інтернату.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.