Партія регіонів розпочала по всій Україні акції протесту з вимогами прийняття антикризових програм і законів, змін до цьогорічного держбюджету. Якщо уряд до понеділка не внесе відповідні проекти законів, регіонали погрожують наступного пленарного тижня блокувати роботу парламенту. А якщо сесія не ухвалить антикризові заходи, то відправити у відставку уряд і Президента й домагатися проведення позачергових президентських і парламентських виборів. Ми поцікавилися у народних депутатів з інших парламентських фракцій, як вони ставляться до таких ініціатив.

Василь КРАВЧУК (фракція Блоку Юлії Тимошенко):

— Це дешевий трюк. По-перше, антикризові закони уряд вносив уже не один раз. Їх приймали і в цілому, і долали вето Президента. Але, на жаль, жодного разу Партія регіонів не підтримувала своїм голосуванням антикризові закони, які вносив уряд. По-друге, фінансово-економічна криза вирує не тільки в Україні, а й у всьому світі. Коли політична криза, нестабільність усередині держави, тоді внутрішнє політичне протистояння справді доцільне, можна виходити з акціями протесту, виставляти вимоги владі, уряду. А в цей момент, коли в Україні важко економічно не лише через внутрішні чинники, а й зовнішні, ще сипати сіль на рану акціями протесту... Проти чого? Тому що державі нині важко, і треба всім згуртуватися, мобілізуватися і спільно долати кризові явища? А вони навпаки посіють розбрат, щоб збурити населення психологічно, внести суспільну нестабільність, крім того, що вже зробили в ручному режимі в банківському секторі. Тому вкрай негативно розцінюю акції протесту, вони абсурдні й недоцільні. Непатріотично й аморально таке робити. Рекомендую провести опитування, скільки грошей буде заплачено учасникам акцій протесту, коли і як, за місце, за палатку, за участь кожної людини. Розпочинається підготовка до нового витка політичної нестабільності, або до президентських виборів.

Володимир В’ЯЗІВСЬКИЙ (фракція «НУ—НС», депутатська група «За Україну»):

Як погані опозиціонери, Партія регіонів намагається знайти свою нішу. Публічні заходи на майданах, пікети, зокрема, блокування трибуни теж можна розцінити як один з елементів політичної боротьби. Наскільки ефективно це буде, покаже час. Усе залежатиме від вимог, які вони висуватимуть. Щодо змін до держбюджету, то багато аналітиків саме і зазначали, що це один із елементів, який міг би якнайшвидше подолати економічну кризу. Якщо уряд стверджує, що кризи в Україні немає, тоді, мабуть, не варто й проводити такі заходи. Можу погодитися з тим, що цілісної антикризової програми на сьогодні уряд не запропонував. Це мала б бути спільна програма з Національним банком і підкріплена прийняттям змін до законів. Насамперед мав би бути адекватний законопроект щодо змін до держбюджету на 2009 рік. Поділяю й думку, що в уряду немає цілісного комплексного бачення того, як виходити з кризи. Подаються окремі закони, які нібито мають боротися з кризою в окремих галузях економіки, але починає рвати в інших секторах. Тому потрібна цілісна програма, яка б у комплексі розв’язувала проблеми, передбачала поступальні кроки нашої економіки і соціального становища на краще.

Сергій ТЕРЕЩУК (фракція Блоку Литвина):

— Однозначно сьогодні потрібно спрямувати всі сили на те, щоб не допустити подальшого розгортання кризи. Треба приймати радикальні заходи, а не напівзаходи, і не радіти з того, що Президент з прем’єром разом злітали до Брюсселя і народ хоч трохи заспокоївся. Потрібно робити кроки, які справді дадуть можливість уникнути негативного впливу світової економічної кризи. Це питання сьогодні на порядку денному номер один. Це хвилює і Блок Литвина, переконаний, хвилює і прем’єра. Але потрібні радикальні кроки на шляху зменшення негативного впливу світової економічної кризи. Щодо Партії регіонів, блокування, — це навіть не випускання пари, а просто політичний піар, не більше. Бажання розгойдати, загострити ситуацію, бо ми напередодні президентських виборів, очевидно, і парламентських виборів. Намагання заробити політичні дивіденди, звернути на себе увагу і, можливо, перед майбутніми виборами подивитися на реальну підтримку населення. Думаю, уряд і сам розуміє: якщо не будуть зроблені реальні кроки, це може позначитися дуже негативно на рейтингу керівника уряду.

Олександр ГОЛУБ (КПУ):

— Комуністи об’єктивно не розглядали свою участь в анонсованих регіоналами мітингах. Все залежатиме від того, наскільки послідовною і відвертою буде акція.

Ми вже протестували проти скорочення робочих місць, зростання цін і зменшення соціальних гарантій. Однак тоді регіонали не брали участі в цих акціях. Ми вважаємо, що відповідати має не лише центральна влада. Мають бути не лише економічні вимоги, а й політичні, серед них — імпічмент Президенту. Крім того, має бути порушено питання відповідальності керівників тих підприємств, які сьогодні скорочують робочі місця та зарплати і залишають людей наодинці з кризою. Якщо регіонали готові й їх засудити, то ми підтримаємо їхні акції.