Під час роботи «круглого столу» на тему: «Формування інформаційного простору на базі природоохоронних систем моніторингу довкілля», котрий відбувся в Запорізькій ОДА, його учасники обговорили новий проект екологічного оздоровлення навколишнього середовища краю, а не окремих його складових.

Саме новий, бо схожий на Запоріжжі уже був розроблений ще 1995 року, але без підтримки владних структур він проіснував недовго. Потім до цієї ідеї повернувся колишній голова ОДА Євген Червоненко, і знову її зустріли в багнети керівники промислових підприємств та Міністерства з питань охорони навколишнього природного середовища. Одні вбачали у цьому замасковане просування особистих бізнес-інтересів, інші — відвертий піар...

— Щоб така сумна доля не спіткала презентований сьогодні моніторинг, варто запам’ятати одну істину: він має зацікавити передусім громадськість, кожного жителя регіону, а не органи влади, — за-

значив головуючий на засіданні заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін. — Такий проект має право на життя вічно, а не допоки існує та чи інша влада.

В області, як і скрізь, досліджується стан довкілля в рамках державного моніторингу. Але кожен із суб’єктів державної системи здійснює спостереження за своїм напрямом діяльності відповідно до відомчої належності. Від такої «кухні» користі небагато. А представлений на засіданні «круглого столу» регіональний проект має об’єднати дані всіх суб’єктів спостережень за навколишнім середовищем в єдиний інформаційний простір. Адже громадськість, суб’єкти господарювання, владні структури хочуть отримати не тільки констатацію фактів, а й прогноз на майбутнє. Для цього й буде створено відкритий геоінформаційно-аналітичний центр моніторингу Запорізької області.