Різкі заяви російської сторони викликані емоціями і хибними враженнями від підписання у Брюсселі спільної декларації України та ЄС щодо модернізації української газотранспортної системи. Так прокоментував заяви російських високопосадовців про можливий перегляд українсько-російських газових контрактів глава парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, лідер фракції «Наша Україна—Народна самооборона» Микола Мартиненко.

Він відзначив, що газові контракти між НАК «Нафтогаз України» та РАТ «Газпром» є двосторонніми документами і не можуть переглядатися в односторонньому порядку.

На його думку, для всіх серйозних політиків та експертів є очевидним, що успіх цього масштабного проекту може бути досягнуто лише спільними діями у трикутнику «Росія—Україна—ЄС», тобто «постачальник—транзитер—споживач». «І в економічному плані це буде вигідно для всіх трьох сторін. Тому емоції, продемонстровані російською стороною, мають скоріше політичне підґрунтя», — підкреслив голова профільного парламентського комітету.

«Навіть якщо уявити, що Росія реалізує всі обхідні газопроводи, то Україна все одно залишиться великим транзитером і буде здійснювати модернізацію своєї ГТС», — переконаний він. «Адже така модернізація — один із пріоритетів для енергетичної безпеки України. Більше того, вона відповідає інтересам і країн ЄС, які потребують російського газу, і самої Росії, яка зацікавлена в безперебійному постачанні свого газу європейським споживачам», — відзначив Микола Мартиненко.

Глава Комітету ВР з питань ПЕК нагадав, що схожі емоції вирували зовсім недавно, коли Україна і Росія визначали параметри газових контрактів. «Лише тоді, коли політичні фактори було відкинуто, ми прийшли до консенсусу, до раціональних, економічно взаємоприйнятних цін на газ. Впевнений, що й цього разу пристрасті вщухнуть і ми з російськими партнерами від емоцій повернемось до нормальної співпраці», — наголосив Микола Мартиненко.

Прес-служба Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу.