В українському парламенті триває дводенне засідання міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Національних Зборів Республіки Білорусь. Учасники зібрання обговорюють проблеми торговельно-економічної співпраці на рівні вищих законодавчих органів в умовах світової фінансової кризи, питання ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, співпраці у гуманітарній сфері, науці, освіті, діяльність пунктів пропуску на україно-білоруському кордоні.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, звертаючись до учасників міжпарламентської комісії, наголосив, що історична пам’ять та історичні традиції двох народів диктують необхідність поглиблювати взаємовідносини та працювати на результат. А враховуючи те, що зараз неспокійний період, потрібен позитивний результат, щоб надати взаємодопомогу, яка дасть змогу говорити про те, що ми розвиваємо рівноправне взаємовигідне співробітництво та ділові контакти. До цього, за словами В. Литвина, підштовхує і той факт, що приблизно однакова кількість білорусів проживає в Україні, а українців — у Білорусі, і це також вимагає відповідної лінії поведінки. Україна, зауважив глава українського парламенту, уважно і з повагою спостерігає за тим, що відбувається в Білорусі. А білоруським колегам буде цікаво ознайомитися з політичною та соціально-економічною ситуацією в нашій державі. «Ми переживаємо складний економічний час у некращих політичних умовах, — сказав В. Литвин. — Але водночас ситуація в Україні стабільна у своїй складності, налагоджується діалог між інститутами та гілками влади».

Голова Верховної Ради також підкреслив, що український парламент робить багато для того, щоб означити взаємопорозуміння з місцевими органами влади. І нині українським парламентаріям слід напрацювати спільно з місцевими органами влади та самоврядування зміни до законів, до цьогорічного держбюджету, а також ухвалити новий Бюджетний кодекс, який змінить порядок формування державного кошторису принаймні з наступного року.

Співголова міжпарламентської комісії, заступник Голови палати представників Національних Зборів Республіки Білорусь Валерій Іванов, у свою чергу зауважив, що самою історією Україні та Білорусі визначено жити по сусідству, довжина кордону між двома державами становить понад тисячу кілометрів. Україна посідає третє місце за товарообігом з Білоруссю, торік товарообіг між двома державами становив понад 5 млрд. доларів. Але в лютому 2009 року товарообіг порівняно з минулим роком скоротився майже удвічі, тому налагодження плідної співпраці на рівні парламентів нині особливо актуально. І нас об’єднують, підкреслив В. Іванов, не лише спільне коріння, устрій життя, а й спільна мета: іти до Європи без розподільчих ліній, створити гідні умови життя для наших народів, щоб вони мали право на вільне пересування. Білорусі, за словами співголови комісії, також корисний досвід України у будівництві нових АЕС, щоб не повторити помилок, які призвели до аварії на ЧАЕС.

Співголова міжпарламентської комісії з українського боку — заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко запропонував посилити парламентський вплив на співробітництво двох держав і включити до складу спільної україно-білоруської міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва представників українського та білоруського парламентів.

За підсумками роботи комісії буде ухвалено протокол, який складатиметься з двох частин — співробітництво в соціально-економічній та гуманітарній сферах і ліквідація наслідків Чорнобильської катастрофи.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Голова палати представників Національних Зборів Республіки Білорусь Валерій Іванов та заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко (справа наліво).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.