Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону України «Про наукові парки».

Цим документом пропонується визначити правові, економічні та організаційні відносини, пов’язані зі створенням і функціонуванням наукових парків, які засновані на базі вищих навчальних закладів ІV рівня акредитації та наукових установ.

На засіданні народні обранці підкреслили, що у законопроекті враховано зауваження і пропозиції щодо питань контролю та відповідальності за реалізацію проектів наукового парку, яким надається державна підтримка.

Під час обговорення акцентувалась увага на тому, що «така підтримка передбачає звільнення від сплати ввізного мита високотехнологічного наукового обладнання, що ввозиться для реалізації проектів наукового парку, а також надання права базовій науковій установі здавати в оренду виконавцям проектів лабораторії та приміщення на час виконання цих проектів». Члени комітету зауважили, що зазначені преференції вже передбачені чинним законодавством для інших суб’єктів господарювання і поширюються на наукові парки.

На думку парламентаріїв, реалізація положень законопроекту має інтенсифікувати розробку, виробництво і впровадження високотехнологічної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.

* * *

Парламент підтримав депутатський запит голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимира Полохала до Президента України Віктора Ющенка щодо з’ясування причин безпрецедентного затягування його секретаріатом введення в дію рішення РНБО України від 21 листопада 2008 року «Про право і захист інтелектуальної власності та посилення її ролі у формуванні національного багатства».

На думку народного депутата, всупереч ухваленому на засіданні РНБО України рішенню, працівники секретаріату Президента України незаконно намагаються змінити назву і концепцію документа, вихолостити найважливіші питання та пункти рішення.

«По суті, працівники секретаріату протиправно перешкоджають введенню в дію стратегічного для країни документа, спрямованого на подолання кризових явищ в Україні за рахунок оперативного залучення до економічних процесів інтелектуальних ресурсів», — зазначив Полохало.

У своєму запиті голова комітету наполягав на тому, щоб документ було введено в дію в тому варіанті, який ухвалили в листопаді 2008 року.