Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за неухильне виконання контрольних функцій парламенту щодо Кабінету Міністрів.

«Для цього треба припинити ділити парламент на коаліцію й опозицію. Коли Верховна Рада буде консолідована, вона зможе ефективно контролювати уряд, питати з кожного міністра і уряду у цілому за виконання покладених обов’язків і вимагати відставки міністрів, якщо вони не справляються з ними», — зазначив В. Литвин, спілкуючись з журналістами під час перебування у Кривому Розі.

Завершують готувати Бюджетний кодекс

Голова Верховної Ради України висловлюється за кардинальну зміну системи формування місцевих і центрального кошторисів у новій редакції Бюджетного кодексу.

Володимир Литвин зазначив, що підготовка нової редакції Бюджетного кодексу перебуває на завершальній стадії. На його думку, в цьому документі, серед іншого, має бути кардинально змінено систему формування місцевих і центрального бюджетів, зокрема, має бути чітко визначено, який відсоток коштів від податків і зборів залишається на місцях, а який спрямовується до центрального бюджету. За словами Голови Верховної Ради, це співвідношення має становити відповідно 70 на 30 відсотків або 60 на 40 відсотків. «Це повинно стати предметом для обговорення», — зазначив він.

Володимир Литвин також наголосив на важливості зміни бюджетної політики щодо регіонів, які несуть величезне екологічне навантаження. У цьому контексті Голова Верховної Ради назвав неприпустимою ситуацію, яка склалася з екологічним збором. За його словами, тільки 10 відсотків відповідних коштів залишаються на місцях, а решта спрямовується на загальнонаціональні екологічні програми. Нині, зазначив глава парламенту, ситуацію буде змінено, і на місцях залишатиметься до 90 відсотків цього збору, які спрямовуватимуться на розв’язання місцевих екологічних проблем.

Кривому Рогу — особливий статус

Володимир Литвин пропонує надати особливий статус Кривому Рогові. Виступаючи у вівторок перед мешканцями міста, В. Литвин наголосив на необхідності підвищення ролі й впливу місцевих рад, збільшення фінансування регіонів та надання Кривому Рогові статусу міста республіканського значення.

В. Литвин наголосив на необхідності забезпечення населення достойною роботою, розв’язання соціальних проблем, пропаганди здорового способу життя, доступності спортивних закладів та погашення кредитів на житло при народженні дитини у масштабі не тільки Кривого Рогу, а й усієї країни. Зокрема, вважає він, держава при народженні у сім’ї першої дитини має погашати 25 відсотків житлового кредиту, а при народженні другої — 50 відсотків. Таким чином, на думку В. Литвина, буде розв’язано проблему надання житла молодим сім’ям.

У контексті вирішення питання щодо забезпечення співвітчизників роботою В. Литвин висловив думку, що всі об’єкти, які планується спорудити в Україні до чемпіонату з футболу в 2012 році, мають будуватися лише українськими компаніями.

Виробники, транспортери і споживачі голубого палива мають разом обговорювати газотранспортні проблеми

Так Володимир Литвин прокоментував рішення російської делегації залишити міжнародну інвестиційну конференцію з питань модернізації української ГТС після оголошення церемонії підписання підсумкової спільної декларації.

В. Литвин зазначив, що «цього слід було очікувати, коли формат був дещо звужений під час обговорення цієї складної і комплексної проблеми». Зважаючи на «виключно транзитний аспект переговорів», «цілком зрозуміла і прогнозована та негативна реакція, яка була отримана з боку російської делегації», додав Голова Верховної Ради.

Прес-служба Верховної Ради України.

Мешканці Кривого Рогу під час зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.