Міністерство економіки оголосило початок реєстрації на імпорт тростинного цукру-сирцю. Нинішнього року наша країна зобов’язана імпортувати його 260 тисяч тонн. До того ж завезти на пільгових умовах — ставка мита не має перевищувати 2 відсотки.

Це — одне із зобов’язань, яке звалила на себе Україна в обмін на вступ до Світової організації торгівлі. Ввозити сирець може компанія, яка надала контракт із постачальником з країни—члена СОТ і подала заявку до 2 квітня. Собівартість тонни цукру-сирцю дешевше від бурякового приблизно на 150 доларів. Тому заморський продукт «переходить дорогу» українським підприємствам, які варять солодкий пісок з коренеплодів. Експерти прогнозують, імпорт «допоможе» закритися не одному десятку наших заводів. Водночас компанії на ввезенні, за оцінками, зароблять 30—40 мільйонів доларів.

Багато вітчизняних заводів не раз заявляли, що не братимуть сирець на переробку, щоб зберегти бурякосійний комплекс країни. Але навряд чи тепер ті з підприємств, яким повезуть іноземну сировину, відмовляться від привабливих баришів.

Уряд, тим часом, вишукує способи порятунку бурякоцукрового комплексу. Господарствам, які сіють коренеплоди, обіцяно бюджетну дотацію — 700 гривень за кожний гектар. А заводам обіцяють газ за пільговою ціною. Але не виключено, у цій ситуації дотації не допоможуть утриматися на плаву слабким, зате примножать доходи тих, хто не пропустить можливості заробити й на сирці.