Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності звернувся до Генеральної прокуратури з приводу неналежного розслідування силових дій стосовно українських профспілок, що мали місце в листопаді 2008 року, перед обранням нового голови Федерації профспілок України. Відповідне звернення ініціював народний депутат, член ради ФПУ Валерій Харлім.

— Як представник профспілок та народний депутат, я буду вимагати, щоб порушені за фактом силового втручання у діяльність профспілок кримінальні справи було доведено до їх логічного завершення. Вважаю, що ці прояви агресії по відношенню до органів захисту трудящих дуже небезпечні та загрожують національній безпеці України. Якщо Генеральною прокуратурою у найближчий час не буде прийнято дієвих заходів для покарання замовників та виконавців цих рейдерських нападів, я ініціюватиму більш жорсткі рішення. Нікому не має навіть спасти на думку, що такі дії, хоч би хто був їх замовником, можуть залишитися безкарними, — заявив Валерій Харлім.

Нагадаємо, 15—17 листопада 2008 року було здійснено кілька спроб захоплення будинку Федерації профспілок України та будинків облпрофрад у більшості областей України. За фактами нападів було порушено низку кримінальних справ, однак жодну особу не притягнуто до відповідальності.

«За період з листопада 2008 року по цей час не встановлено осіб — як виконавців, так і замовників зазначених протиправних дій, тобто розслідування у таких кримінальних справах реально не просувається вперед й відповідно винні особи не притягуються до кримінальної відповідальності», — йдеться у зверненні.

Крім того, комітет ухвалив рішення рекомендувати Генпрокуратурі об’єднати в одне провадження всі випадки захоплень та доручити розслідування головному управлінню ГПУ з розслідування особливо важливих справ. Водночас комітет попросив генпрокурора взяти розслідування зазначених справ під особистий контроль.