У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про муніципальну поліцію» (реєстр. №4276а). Його автор, народний депутат, лідер Європейської партії Микола Катеринчук, вважає, що ефективні перетворення в економічній, політичній та соціальних сферах в Україні неможливі без забезпечення належного рівня громадського порядку муніципальною поліцією.
 У пояснювальній записці до законопроекту наводяться дані проведеного Інститутом Горшеніна дослідження, котрі свідчать, що 78,4 відсотка населення вважає рівень злочинності в країні високим. А на запитання, чи є в їхньому населеному пункті місця, перебувати в яких вони остерігаються, ствердно відповіли 75,2 відсотка опитаних. Також громадяни зазначали, що найбільше побоюються фізичного насилля (побиття, грабежу) — 60,1 відсотка та хуліганства — 45,8 відсотка. Ці цифри яскраво свідчать про те, що нинішня робота органів внутрішніх справ не відповідає очікуванням громадян. Тож одним зі шляхів забезпечення громадського порядку може стати утворення муніципальної поліції.
«Актуальність створення муніципальної поліції не викликає сумніву, про що свідчить активне обговорення цієї теми як серед посадовців, так і серед громадськості. Очевидно, що сьогодні об’єктивно постала потреба у створенні недержавних суб’єктів правоохоронної (поліцейської) діяльності, функції яких могли б якнайповніше кореспондуватися з очікуваннями мешканців конкретних громад», — вважає Микола Катеринчук.
При цьому він зазначає, що практика діяльності муніципальної поліції якнайкраще зарекомендувала себе у багатьох країнах світу. «Імплементація в сучасну державно-правову дійсність України позитивної практики діяльності муніципальної поліції може стати рушійною силою посилення законності та правопорядку на території сіл, селищ, міст», — переконаний народний депутат.
Зазначимо, що, попри відсутність законодавчого регулювання, у деяких містах підрозділи муніципальної міліції діють на основі локальних нормативних актів. Зокрема, управління муніципальної дружини вже тривалий час існує у Львові, а в Ужгороді локальні правоохоронні функції виконує відділ муніципальної поліції та правопорядку.
До речі
На користь утворення муніципальної поліції свідчить стихійне формування під час останніх подій місцевих загонів самооборони, котрі патрулювали вулиці та захищали громадян і майно від бандитів. І саме члени таких загонів могли б перейти на службу до муніципальної поліції.