«Верховенство права — гарантія захисту прав людини». Під таким гаслом у Києві 23 березня відкрився 23-й конгрес Всесвітньої асоціації юристів, робота якого в українській столиці триватиме чотири дні.

«Один із напрямків, який варто ретельно обговорити і загострити на ньому увагу, — це питання зловживання правом, яке багато в чому сприяло розвитку кризових явищ в економіках країн. І це стосується не тільки впливу на економіки, а на багато інших сфер життя. Зокрема, в Україні зловживання правом є однією з основних причин загострення необхідності реформування української Конституції. Необхідність внесення змін до Основного Закону України покликана переважно цим явищем», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович на відкритті 23-го конгресу Всесвітньої асоціації юристів.

За словами Першого віце-спікера українського парламенту, ця «престижна організація є однією з найстарших серед тих, що об’єднують національні організації юристів у своїх країнах». При цьому він зауважив, що конгрес раз на рік проводить свої тематичні зустрічі, з тим щоб обмінюватись інформацією, ділитися досвідом, опрацьовувати окремі проблемні питання в національному законодавстві з подальшим правозастосуванням у своїх країнах. Учасники форуму, зазначив відомий політик, висловлюють ініціативу для такого міжнародного обговорення з метою міжнародного тестування і міжнародної експертизи.

«Цьогорічний конгрес удруге за останні п’ять років відбувається в Україні, і чотири дні його роботи передбачають розгляд багатьох спеціальних тем», — наголосив О. Лавринович і додав: «Найперші теми, з яких сьогодні розпочнеться робота, — це правове забезпечення функціонування світової економіки, міжнародний вплив на зміни клімату і питання незалежності судів».

«Саме ці теми свідчать про те, що правники багатьох країн світу, усіх п’яти континентів усвідомлюють свою причетність і відповідальність за пошук правових інструментів для подолання кризових явищ, які охопили економіки всіх країн, з тим щоб знаходити можливості мінімізації втрат громадян та втрат своїх держав», — переконаний О. Лавринович.

Водночас український політик звернув увагу учасників зібрання на необхідність «приділити більше уваги питанню захисту нашої планети від людей», оскільки зміни клімату — це наслідки людської діяльності. «Діяльність людини стала головною загрозою для збереження Землі. І сьогодні вже можна не тільки обговорювати можливі зміни, які відбуваються з кліматом на планеті, — можна вже говорити про те, що людство зобов’язане шукати правові інструменти захисту прав людей у контексті користування повітрям, яким вони зможуть дихати, і питної води, питання щодо достатньої кількості якої стане актуальним вже за життя нашого покоління». Він висловив надію, що правники всього світу об’єднаються заради того, щоб «юридичними інструментами зробити кроки, які б відстрочили прихід того часу, коли людство перетне межу необоротних змін, які призведуть до його загибелі».

Крім того, зауважив заслужений юрист України, «те, що багато представників юридичних кіл із багатьох держав, з багатьох континентів попередньо висловили бажання взяти участь у розгляді питання незалежності судів, заявили про представлення своїх матеріалів на цю тему, свідчить, що ця тема залишається актуальною для багатьох країн світу». При цьому О. Лавринович підкреслив: «Для нашої держави питання незалежності судів узагалі стало не тільки першочерговим завданням у реформуванні юстиції, а й найбільшим викликом, найбільшою загрозою для функціонування системи державної влади».

Прес-служба першого заступника Голови Верховної Ради України.