До уваги Генерального прокурора України

«Чому правоохоронці вперто не помічають бід човнового кооперативу «Кварц-Причал», спричинених діями осіб, що вподобали це узбережжя й намагаються знищити кооператив трудівників і ветеранів Керченського склозаводу?», — запитують у колективному листі до редакції наші передплатники. Вони нагадують, що вирішення конфлікту, висвітленого в опублікованій торік статті «Рейдери вчепились у кримський берег», за цей час так і не зрушило з місця. Тож знову прохають захисту від спроб заповзятливих осіб забрати шматок берега.

...Історія цього конфлікту справді давня. Ще 1988 року Керченський міжколгоспний скляний комбінат вирішив створити для своїх працівників човновий кооператив, на підставі того, що трудівникам підприємства було дозволено будівництво скромних елінгів на землі Войковської ради в селі Курортне Ленінського району. 360 робітників на свої особисті кошти побудували човнові гаражі. Їм видали держакт на право постійного використання землі за рішенням Войковської сільради 1996 року, який було зареєстровано у Книзі записів державних актів. На підставі цього 2001 року було створено човновий кооператив, у статуті якого чітко зазначено, що побудовані власниками гаражі належать їм на правах особистої власності.

Спокійне життя закінчилося 2005 року, коли склав повноваження «добровільно, але з незрозумілих причин» колишній голова правління кооперативу. На його місце енергійно претендували не відомі людям нові особи, хоча вони й не були членами кооперативу. Один з таких особливо намагався сподобатися: сам себе представив, запропонував обрати головою правління й змінити статут, сам і підписав протокол. Хоча загальні збори членів кооперативу, як його вищий орган правління, не мали навіть подання про те, що відбулася тоді зміна керівництва, свідчать учасники кооперативу.

Уже у квітні наступного року новий голова почав масово виключати з членів кооперативу людей і забирати човнові гаражі, не спромігшись навіть запросити на загальні збори, де можна виключити людину з членів кооперативу тільки голосуванням і рішенням загальних зборів, зазначають дописувачі.

За словами тих самих членів кооперативу, лише наприкінці 2007 року їм вдалося з’ясувати, що, з’ясовується, уже є статут у новій редакції від 2006 року, затверджений якимсь протоколом, якого ніхто не бачив. Хоча низкою судових рішень було визнано, що протокол від 02.04.06 року частково недійсний і незаконний, однак суди поновлюють людей у члени кооперативу, але гаражі не повертають. «Це стає неможливим ще й тому, що їх, як з’ясувалося, було перепродано вже по декілька разів. З’явилися такі добродії, які роздобули по кілька десятків гаражів і почали хвацько ними торгувати», — свідчать члени кооперативу. А його новий голова вже наполегливо вимагає від них чималих коштів на приватизацію земельної ділянки, хоча ця земля відповідно до законодавства не може бути приватизована в жодному разі. Адже це берегова ділянка в стометровій зоні, та й прикордонна зона. Такі дії дуже скидаються на шахрайство, підказують юристи людям. А ті кажуть, що вже давно самі зрозуміли, «в чиї руки потрапили», тому на багатолюдних зборах кооперативу дружно обрали нового голову й членів правління.

Та, хоч як дивно, «специфічна діяльність альтернативного голови та його помічників» не припиняється понині.

— Результати наших тривалих титанічних зусиль такі малі, що кримінальна справа, яка складається вже із восьми томів, припадає пилом. А нескінченні спори можуть так ні до чого й не призвести. Якщо так триватиме й далі, кооператив збанкрутує. Вся надія на закінчення кримінальної справи й передачу її до суду, — зазначено в листі з кількома сотнями підписів.

— Ми вже неодноразово зверталися зі скаргами в прокуратуру, в міліцію, навіть до Президента України, нині пишемо відкритого листа в Генпрокуратуру про те, що відбувається захоплення кооперативу, розташованого на узбережжі Азовського моря, з метою захопити землю й розпродати, починаючи з 2007 року, — цитуємо останнього листа.

Тільки після публікації в «Голосі України» минулого року було порушено кримінальну справу за фактом надання підробних документів державним органам, попри те, що є конкретна особа, винна в фальсифікації документів і наданні їх державним органам. Між тим, на сьогодні виявлено вже 166 потерпілих, у яких незаконно відібрали човнові гаражі, виключили з членів кооперативу, це майно було продане. Як не дивно, місцеві газети досі рясніють оголошеннями про продаж човнових гаражів «Кварц-Причалу», причому істинні господарі навіть не підозрюють, що їх майно присвоєне й розграбоване.

«Ми відповідально заявляємо, що справжня мета ініціаторів подій навколо човнового кооперативу — в отриманні права власності на земельну ділянку 5,28 га плюс 4,75 га додаткових, без узгодження із загальними зборами кооперативу».

Саме про це ми стомилися писати у всі інстанції, але кримінальну справу не було порушено понині щодо незаконного заволодіння майном громадян, а також спроб здійснити незаконну приватизацію. Порушена кримінальна справа за ст. 358 ч. 5 Кримінального кодексу України органом судового слідства всіляко затягується. Нові епізоди сумнівної діяльності наших опонентів так і не знаходять свого процесуального відтворення в матеріалах кримінальної справи, — зазначають дописувачі. Й прохають посприяти у справедливому вирішенні затяжної справи.

У цій ситуації доводиться процитувати останній абзац торішньої статті, який і нині актуальний. «Залишається додати, що хоч як сумно, кількість подібних випадків неухильно множиться не лише на Південному березі, а й у глибинках Криму. Тому потрібно, щоб держава нарешті повернулася обличчям до аналогічних ситуацій, а громадяни відчули її захист. Адже земля стає дедалі цінніша, а отже, охочих заволодіти нею різними способами менше не стане. А прихоплювати національне надбання не дозволено нікому».

Додамо, що редакція й надалі тримає на контролі цю резонансну справу, подальші перипетії якої оприлюднить обов’язково.

Крим.

Мал. Вадима СИМИНОГИ.