Не встигли в країні запровадити нові держстандарти на ковбасні вироби, як окремі народні депутати вже пропонують їх скасувати. Їх введення передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу». Тобто вже з квітня, приміром, ковбаси з традиційними назвами «Московська», «Сервелат» тощо мали б вироблятися винятково з якісного м’яса — свинини та яловичини у певному співвідношенні залежно від сорту, а не містити значну частку сої, курячого фаршу, манної крупи, крохмалю тощо.

На противагу затвердженим стандартам, які нарешті зробили б ковбасу відомих марок ковбасою, а не вмістилищем непотребу, з’явився інший законопроект. Згідно з ним посиленню вимог до виробництва заважають фінансова криза та дефіцит у нашій державі м’ясної сировини. Він, мовляв, становить більш як півмільйона тонн. У цьому зв’язку, буцімто, українські м’ясопереробники прогнозують, що запровадження нових стандартів спричинить значне, у 1,5 — 1,8 разу, подорожчання виробів з м’яса. Також скоротиться більш ніж удвічі їх виробництво. Мовляв, жорсткіші вимоги зроблять неконкурентоспроможними українські ковбаси з порівняно більш дешевими польськими, білоруськими, прибалтійськими виробами. Як наслідок, українські підприємства цієї галузі будуть змушені скорочувати робочі місця, затримувати заробітну плату, зменшувати відрахування до бюджетів і припиняти власну діяльність.

Одне слово, від стандартів, які вимагають нормального підходу до виробництва ковбас, — суцільні збитки й соціальні негаразди. Але давайте по черзі... Припустімо, жорсткіші правила продукування м’ясопродукції запрацюють. Але вони жодним чином не заважають комбінатам виробляти сосиски чи ковбаси за тими ж рецептурами, за якими вони працюють зараз. Єдине — вітчизняні м’ясокомбінати не зможуть використовувати для своїх крохмально-соєвих ковбас відомі бренди. Згідно з новими вимогами їх не вдасться, як тепер, маскувати під «Московську елітну» або «Лікарську особливу». Втратять м’ясокомбінати хіба що на тому, що їм доведеться просувати цю свою продукцію під якимись новими оригінальними назвами, а не вводити в оману споживача.

Від дефіциту м’яса вітчизняного виробництва відтермінування введення посилених стандартів не врятує. Навпаки, потреба в якісній сировині для якісних ковбас може дати стимул для розвитку в країні тваринництва. От і вирішується проблема зайнятості, скорочення робочих місць. Якщо працюватимуть нові стандарти — м’ясокомбінати будуть зацікавлені у розвитку сировинного тилу — вітчизняного тваринництва. Звісно, ця справа вимагає більших зусиль, ніж робити з нас дурнів: навезти дешевого заморського непотребу, наробити з нього ковбас і труїти народ якою-небудь «Лікарською новою».

Тут треба сказати, нашим законотворцям іноді варто було б ставити себе на місце звичайних покупців, а не просто лобіювати чиїсь інтереси. Адже депутати час від часу також стають споживачами. Посилення вимог до стандартів дає змогу покупцеві, який запідозрив невідповідність вмісту маркуванню, звернутися за проведенням експертизи, захищати свої права. Далі, якщо склад ковбаси не відповідатиме стандарту, підприємству, яке вводитиме в оману покупця, загрожуватиме штраф, призупинення виробництва. Жорстоко? Але ж у державних кабінетах часто наголошують, що опікуються здоров’ям нації...