Справжня сівба на Дніпропетровщині буде у квітні. Але почин уже зроблено.

— У господарствах налаштовані на роботу, — запевняє начальник головного управління агропромислового комплексу облдержадміністрації Василь Приходько (на знімку). — Незважаючи на те, що в рази зменшилася державна допомога, ніхто з керівників не сказав: «З мене досить!» Усі розуміють: криза кризою, а сіяти треба.

— Кондиційним насінням область забезпечена на 106 відсотків. Це переважно завдяки 150 насіннєвим господарствам і майже тридцятьом елітгоспам, — розповів співрозмовник.

Щодо пального. Дизельного, приміром, закуплено майже 90 відсотків від потреби. У більшості господарств його достатньо — і про пальне, і про міндобрива багато хто потурбувався заздалегідь.

Області доведено також обсяги пільгового пального — відповідно до посівних площ — 3,6 тисячі тонн дизельного (за ціною 4200 гривень за тонну) і 4,7 тисячі тонн бензину (4 000 гривень за тонну). Оператор уклав угоди і вже розпочав поставки. Звичайно, цієї кількості мало. Але головне для нас тут не обсяги, а ціна: держава стабілізувала цінову позицію, і ми сподіваємося, що сезонного подорожчання пального не буде.

— Торік Дніпропетровщина отримала рекордний врожай зернових — 3,8 млн. тонн. Що вдалося виручити за нього?

— Швидше — що втратили. Лише за серпень-грудень сільгосппідприємства області з цієї причини недоотримали 578 мільйонів гривень. За підсумками 2007-го ми зібрали менший врожай, але фінансовий результат мали кращий.

На сьогодні в області задекларовано близько мільйона тонн зернових і майже 400 тисяч соняшнику. Від їх реалізації господарства отримуватимуть обігові кошти для проведення весняно-польових робіт, бо на кредити нині особливо розраховувати нічого. Сільгосппідприємства одержали майже 70 мільйонів гривень банківської позики — третину від потреби. Банкіри не відмовляються кредитувати аграрний сектор, але роблять це дуже обережно: тільки в індивідуальному порядку і за наявності позитивної кредитної історії.

— Чи можна за цих умов сподіватися на нові робочі місця у сільськогосподарському виробництві?

— Можна. На сьогодні досить широкого розвитку набуло свинарство. Якщо на 1 січня ми мали 430 тисяч голів свиней, то на 1 лютого цей показник сягав 458 тисяч. Розширюється і птахівництво, яке потребує робочих рук. На сьогодні в області утримується 17 мільйонів голів птиці. Розширення свиноферм, птахофабрик відбувається завдяки дешевим кормам. Це другий бік медалі падіння цін на зерно: якщо нема змоги продати, то краще його переробити на комбікорм і розвивати галузь.

На жаль, цього не можна сказати про виробництво молока — в області зменшується поголів’я корів. На недавніх парламентських слуханнях, де були представники від кожного регіону, вносилися пропозиції, як зробити цю справу вигідною для виробника. Зокрема, пропонувалося державну підтримку гарантувати усім — і державним, і приватним сільгосппідприємствам, і фермерам, і одноосібникам, а рахувати її на кожну наявну голову дійної череди (а не тільки за приріст корів, як було досі). Маємо надію, що до нас прислухаються. Доки не буде економічної вигоди від реалізації молока, справа не зрушить з місця.

— Що сьогодні вже можна сказати про перспективи землеробського року?

— В області майже 600 тисяч га озимих культур, з них 450 тисяч пшениці. Всі посіви на сьогодні в доброму і задовільному стані. Під ярі плануємо віддати 1 млн. 200 га. Ще б вчасно дощу і сонця!

Дніпропетровська область.

Фото автора.

Було б зерно, а склади знайдуться

Переважна більшість сільгоспвиробників Дніпропетровської області не планують найближчим часом інвестувати кошти в потужності із зберігання зерна, свідчать дані дослідження «Україна: посівна-2009. Прогноз врожаїв основних сільськогосподарських культур...».

Основною причиною такого рішення, повідомляє «АПК-Інформ», сільгосппідприємства називають нинішнє скрутне фінансове становище, зокрема, відсутність банківських кредитів. Проте багато респондентів відзначають наявність у своїх господарствах пристосованих долівкових потужностей із зберігання.

За даними Держреєстру України, об`єм елеваторних складських сертифікованих ємностей у Дніпропетровській області становить 2,3 млн. тонн. За станом на початок березня склади заповнені на третину від їхньої паспортної потужності.