На зустрічі Голови Верховної Ради Володимира Литвина у Павлограді на Дніпропетровщині, крім утилізації ракетного палива, що є однією з головних для міста проблем, йшлося про багато інших, які виникають у повсякденному житті.

Глава парламенту наголосив: якби до Верховної Ради люди обирали людей, а не партії, то таких проблем було б менше, а в парламенті — порядку більше. Депутати, замість блокувати трибуну, займалися б вирішенням нагальних проблем у своєму окрузі і звітували про свою роботу не перед керівником партії, а перед виборцями.

Відповідаючи на запитання про обмеження законних пільг «дітям війни», В. Литвин пообіцяв опублікувати в «Голосі України» інформацію про те, як приймали закон — хто його ініціював, просував, хто за нього голосував і хто потім зупиняв його дію.

Бо зараз, за його словами, найбільше переживають за «дітей війни» ті, хто забрав у них право на пільги (закон гарантує їх на транспорті, в оплаті житлово-комунальних послуг та ін., а наразі забезпечується тільки грошова доплата). Голова Верховної Ради запевнив: щоб виправити ситуацію, він уже дав доручення двом парламентським комітетам (у справах ветеранів, пенсіонерів, інвалідів та з питань праці й соціальної політики) внести на розгляд відповідне рішення.

Національна ідея, яка могла б об’єднати всіх, — це збереження народу від моральної деградації і, насамперед, від фізичного вимирання. На сьогодні середня тривалість життя в Україні принаймні на десять років менша, ніж у Європі, зазначив В. Литвин. А це пов’язано безпосередньо з економікою. Треба організувати достойне життя, дати людям роботу, зробити все для того, щоб запрацював внутрішній ринок, підтримати підприємства і галузі, від яких залежить наповнення бюджету.

Триває робота над новою редакцією Бюджетного кодексу, яка передбачає певну частку коштів (40 чи 60%) залишати на місцях, повідомив В. Литвин. Цей проект вже підготовлений до другого читання і остаточного прийняття. Одночасно з ним треба прийняти зміни в інші закони, які стосуються органів місцевого самоврядування і адміністрацій, щоб з наступного року новий Бюджетний кодекс запрацював.

Чимало запитань адресували високому посадовцю і жителі Синельникового. Зокрема, говорили, що держава має взяти під контроль ціни на продукти харчування, ліки і будматеріали. І голова парламенту погодився: держава має регулювати, бути присутньою, а не віддавати все на дику стихію. Насамперед треба перестати вести перерахунок на долари, внаслідок чого ціни в Україні зростають, при тому що за кордоном вони падають. Друге — обмежити монополію, встановити рентабельність на рівні не більше 10%. А найголовніше — примусити владу чути людей і виконувати закони.

Учора в Дніпропетровському державному аграрному університеті, якому В. Литвин запропонував присвоїти статус національного, ця розмова продовжилася зі студентами і викладачами. Володимир Литвин назвав університети «колективною совістю України» і поряд з глобальними — про облаштування світу в умовах зруйнованого світоустрою — обговорював проблеми української освіти. Зокрема, вважає він, водночас із тестуванням мають діяти і традиційні іспити, треба подвоїти штат викладачів і аудиторного фонду, зберегти фундаментальні основи вищої освіти, що є золотим фондом України.

Інтерес до цього вузу у глави парламенту був неабиякий: адже на цих людей — особлива надія у справі відродження села, зокрема великотоварного виробництва. Адже менш як 7% випускників сільськогосподарських вузів їдуть нині працювати на село. Молодих людей треба зацікавити, створивши можливості для облаштування і надавши земельні паї. Необхідна інвентаризація землі, наполягає В. Литвин, оскільки 20% власників паїв уже пішли на той світ, нікому не передавши права на землю. Не можна дати спритникам «під шумок» цим скористатися.

Під час зустрічі в університеті до Голови Верховної Ради звернулися фермери з Криничанського району (їх понад 70), яких звинувачують у шахрайстві і розкраданні землі. «Коли у 2002—2005 роках ми брали цю землю, то нам видали офіційні документи, жодних порушень тоді не виявили, а тепер кажуть, що ми порушили закон», — скаржаться люди.

Вчора Володимир Литвин зустрівся також із жителями Дніпродзержинська і Кривого Рога.

* * *

«Накидається кількість навчальних програм, руйнується те, що складає основу вищої школи, класичний університет має навчити думати, — сказав В. Литвин, виступаючи у вівторок перед студентами та викладачами Дніпропетровського державного аграрного університету. — Можна і потрібно робити ставку на новітні технології, знання мов, але разом з тим потрібно зберегти фундамент, основу вищої школи, що є золотим фондом надбань України».

Необхідними умовами розвитку вищої школи В. Литвин вважає підвищення зарплати викладачам, подвоєння їх штату до співвідношення «один до восьми» та подвоєння аудиторного фонду.

Голова Верховної Ради України пропонує разом із проведенням зовнішнього тестування залишити абітурієнтам можливість складати іспити у звичайний спосіб. На думку В. Литвина, «важливо бачити очі студентів та відчувати хід їхніх думок», а тестування, за його словами, потрібно удосконалити.

Вища школа, переконаний В. Литвин, має бути сприйнятливою до всього нового, зберігати традиції, але й бути водночас консервативною «у гарному розумінні цього слова». «Якщо не буде науки, не буде традицій, не буде вищої школи», — підсумував він.

Прес-служба Верховної Ради України.