Схоже, розпочалися проблеми і в українських партій. Так, днями деякі ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що через фінансові проблеми ПР покидає офіс на Липській і переїздить на Лівий берег. Щоправда, ця новина одразу була спростована.

Натомість, фінансовий голод почав відчувати БЮТ. Як стало відомо з добре поінформованих джерел, деякі партійні програми скорочуються, урізається бюджет і обласних організацій.

Ще гірша ситуація в Народному союзі «Наша Україна». Працівникам центрального апарату вже кілька місяців не виплачують зарплату, а тому вони звернулися з відкритим листом до глави держави, який водночас є почесним головою «НС—НУ». Окрім того, у приміщенні відключили воду. Подейкують, що партія заборгувала і рекламним агентствам, які погрожують подати до суду.

Ці проблеми визнав і Віктор Ющенко. На його думку, це сталося через те, що окремі партійні функціонери забули про своїх соратників і шукають тепле місце в інших політичних структурах. Лідер Народного союзу «Наша Україна» пообіцяв найближчим часом провести третій етап з’їзду цієї політичної сили і очистити партійні лави. А керівник фракції блоку «НУ—НС» у Верховній Раді Микола Мартиненко звернувся до Президента із закликом покинути... лави Народного союзу «Наша Україна».

Схоже, з’їзд таки буде бурхливим. Дехто з аналітиків прогнозує новий розкол у партії і повний її занепад. Оскільки, мовляв, ті, хто фінансував «НС—НУ» раніше, сьогодні свою функцію виконувати не поспішають. Натомість, інші фінансові потоки потекли у дітище голови секретаріату Президента Віктора Балоги — «Єдиний центр».

Лихоманить і Соціалістичну партію. У суботу політрада СПУ виключила з партії двох колишніх міністрів — Станіслава Ніколаєнка і Олександра Баранівського. Як інформувала прес-служба, — за критику партії у непартійних виданнях. Учора Станіслав Ніколаєнко повідомив, що три райкоми СПУ уже відновили його членство у Соціалістичній партії. І заявив, що обов’язково відбудеться партійна конференція, на якій дадуть оцінку політичному керівництву СПУ. Водночас, як стверджують деякі ЗМІ, колишні соціалісти потерпіли через критику свого однопартійця Миколи Рудьковського.

Готується до з’їзду і партія «Вперед, Україно!», яка має змінити свою назву і стати «Народною самообороною». І, як зазвичай, не обійшлося без сенсацій і спростувань. Так, у пресі з’явилося повідомлення про влиття у цю політичну силу Християнсько-демократичного союзу. Однак його лідер — народний депутат Володимир Стретович спростував цю інформацію і побажав своїм колегам успіхів у розбудові партії.