Голова Верховної Ради Володимир Литвин перебуває з робочою поїздкою на Дніпропетровщині. Перша зустріч відбулася в Палаці культури енергетиків із жителями Самарського району. Потім Володимир Литвин дав прес-конференцію для журналістів.

Виступаючи у Палаці культури енергетиків, Голова Верховної Ради наголосив, що Дніпропетровщина — навчальний, культурний і промисловий центр, від самопочуття якого значною мірою залежить ритм і самопочуття країни. Але, на жаль, на сьогодні область перетворилася на велетня, якого послали в нокаут. Тому треба приймати окреме рішення щодо підтримки і розвитку економічного й промислового потенціалу Дніпропетровської області, щоб у такий спосіб підтримати всю Україну, вважає Володимир Литвин.

Відповідаючи на запитання присутніх на зустрічі, Голова Верховної Ради, зокрема, прокоментував фінансову ситуацію, яка склалася сьогодні в країні. Людей вкрай непокоять чутки про те, що долар може перестати функціонувати як валюта, на що Володимир Литвин відгукнувся: важко сказати, правда це чи чергова провокація, щоб люди почали скидати свої «доларові заначки». У цій ситуації він вважає, що рефінансування банків має здійснюватися під конкретні проекти, а не так, як робиться зараз. Треба вирішувати питання з кредитами, зауважив він. «У нас споживчих кредитів узяли на 30 млрд. доларів. Ви прекрасно розумієте, що цього сплатити не можна. Отже, в цій ситуації частину на себе має взяти держава, частину — банк і частину — сама людина. Це буде принаймні чесно. Або перевести всі ці кредити у гривневий еквівалент за більш-менш нормальним курсом, інакше, буде взаємний колапс: ані банки, ані люди нічого не зможуть зробити».

Чимало запитань звучало на зустрічі з приводу пенсійного забезпечення. Коментуючи їх, Володимир Литвин насамперед звернув увагу на необхідність достойної оплати праці, яка врешті спроможна вирішити й пенсійне питання. Зокрема, він повідомив, що в першому читанні ухвалено його закон про погодинну оплату праці, де чітко буде зафіксовано мінімальну ставку, яку можна платити працівникові за годину, разом з тим ідеться й про те, щоб роботодавці не мали права скорочувати робочий день. Другий закон, який внесли на розгляд Верховної Ради, про частку зарплати в собівартості продукції. На сьогодні, за словами Володимира Литвина, в Україні частка зарплати собівартості в продукції становить 5—7 відсотків. У радянський період вона сягала 25 відсотків. А в інших країнах становить 30 відсотків. Має бути соціальна відповідальність бізнесу за тих, кого «приручили», наголосив він.

Відповідаючи на запитання стосовно того, що Україну заполонив іноземний продукт, Володимир Литвин наголосив, що бар’єром на цьому шляху стане 13-відсоткове мито на імпортні товари. Яке, за його словами, Кабінет Міністрів збирається скасувати. На думку Володимира Литвина, зняти цей бар’єр можна тільки для товарів, які не виробляються в Україні. Щодо завезення в Україну м’яса, а нині, за його словами, дефіцит цього продукту 500 тисяч тонн, треба ретельно аналізувати, на яких умовах і хто його завозитиме. А щодо підтримки тваринництва, то вона справді потрібна, але не на підтримку птахівництва, яку нині лобіюють у Верховній Раді.

Безперечно, мова зайшла і про вибори в Україні. Відповідаючи на запитання, чи не треба підняти прохідну квоту на виборах до місцевих рад, Володимир Литвин зауважив: «Я вважаю, треба скасувати відсотковий поріг, щоб у місцевих радах був представлений голос кожного населеного пункту (а зараз у деяких там сидять представники обласного центру чи столиці).

Щодо дострокових парламентських виборів, то вони нічого не дадуть Україні без зміни виборчого законодавства, ще раз наголосив Голова Верховної Ради. За його словами, за нової виборчої системи Верховна Рада оновиться на 80 відсотків, а за нинішньої — відсотків на десять. Нестримне бажання провести позачергові парламентські вибори Володимир Литвин пояснює тим, що ініціатори цих виборів хочуть обкатати деякі технології, які були застосовані на виборах у Тернополі, посунути конкурента, перевірити свої лави і отримати мандат — бо невідомо, що ж буде після виборів Президента.

Тетяна КОЛЯДИНСЬКА.

***

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин закликає вжити негайних заходів для виправлення ситуації, що склалася з утилізацією ракетного палива в місті Павлограді Дніпропетровської області.

На прес-конференції у Дніпропетровську в понеділок глава парламенту заявив, що в Павлограді не повинна статися друга Чорнобильська катастрофа. Водночас він наголосив, що для утилізації ракетного палива необхідно виділити 40 мільйонів гривень, а це наразі вкрай складно зробити через падіння економіки та промислового виробництва.

Одним із шляхів розв’язання проблеми Голова Верховної Ради України вважає звернення до міжнародної спільноти. Україна, зазначив він, повністю виконала свої зобов’язання щодо ліквідації ядерної зброї. «Достатньо паперів, декларацій, потрібні конкретні рішення, потрібна позиція парламенту, який має спиратися на настрої і потреби людей», — сказав В. Литвин.

Голова Верховної Ради України вважає за необхідне оцінити ситуацію, що склалася в Павлограді, за участі фахівців, які мають запропонували шляхи її виправлення. Зі свого боку, сказав він, парламент має ухвалити звернення до США та «до гарантів ядерної безпеки світу». «Потрібні дії, резонансні дії, в тому числі закордонних журналістів. Нехай б’ють на сполох», — заявив В. Литвин.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.