Фахівці санстанції припинили досліджувати воду — її перевірили у 300 колодязях, а в селищі їх 1,5 тисячі.

Про отруєння криниць хромом у селищі Турбів на Вінниччині «Голос України» уже розповідав читачам. Тут у кожному п’ятому з перевірених водних джерел вміст хрому перевищував допустимі норми, а в одній із криниць небезпечної речовини було у чотириста (!) разів більше. «Аналізи води обласна СЕС проводила за власні кошти, а потім припинила роботу», — каже селищний голова Турбова Василь Завальнюк.

Питну воду потерпілим підвозять за кошти бюджету місцевої громади. Були випадки, коли селищний голова заправляв водовозку за власний рахунок.

— 50 тисяч гривень заплатили проектантам за документацію для прокладення водопроводу. Загалом проект коштує 134 тисячі гривень. Решту суми обіцяє дати районний бюджет. А хто профінансує будівництво водогону? За попередніми розрахунками, на це потрібно не менш як півтора мільйона гривень. Спочатку довжина нового водогону становила 7,5 кілометра, за новими даними, вогнище біди поширилося на десять кілометрів. Збільшаться й витрати, — каже Василь Завальнюк.

Фахівці радять провести нейтралізацію води у криницях з найбільшим вмістом хрому. Для цього воду слід вичерпати й доставити на нейтралізацію на територію місцевого ВАТ «АТЕКО». Щоб очистити криниці, потрібні насоси, та на їх придбання у селищної ради немає грошей. «Складається враження, що нас залишили наодинці з бідою, — каже керівник територіальної громади. — Спочатку всі з’їхалися, позасідали штаби, комісії з Вінниці і Києва та й роз’їхалися. А нам як бути?»

Наприкінці першої декади березня у Турбові пройшли рясні дощі. Опади могли ще більше ускладнити ситуацію з поширенням забруднення, припускають жителі. Та чи так це, можна буде дізнатися лише після того, як фахівці СЕС відновлять роботу.

Вінницька область.