Запропоновані Президентом зміни до Конституції можуть бути ухвалені, якщо їх буде обмежено питаннями децентралізації. Таку думку під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі висловив народний депутат, один з лідерів новоствореної партії «Воля» Юрій Дерев’янко.

«Ми однозначно підтримуємо питання децентралізації, і це є ключове питання, через яке проект Конституції Президента потрапив до Верховної Ради. Водночас ми звертаємо увагу суспільства на те, що, окрім питань децентралізації, цим проектом пропонуються зміни, які також стосуються повноважень Президента та є спірними», — зазначив парламентарій.

За його словами, зокрема, йдеться про надання Президенту права одноосібно звільняти голову Служби безпеки та Генпрокурора, тоді як сьогодні це робить Верховна Рада за поданням глави держави. Крім того, аналогічні підходи пропонується застосувати й до звільнення голови Національного бюро розслідувань. «Бюро ще тільки планується створити, але вже передбачається, що не парламент звільнятиме керівника цієї установи, а Президент», — сказав Ю. Дерев’янко.

Також він звертає увагу, що за внесеними змінами до Конституції, саме Президент отримає право призначати на посади та звільняти з посад голову Антимонопольного комітету та всіх голів національних комітетів і комісій, які здійснюють державне регулювання природних монополій. «Зараз ці відомства мають пропорційну кількість членів від Президента та від Верховної Ради, але якщо запропоновані главою держави зміни до Конституції буде ухвалено, то всі ці повноваження будуть виключно у Президента», — сказав Ю. Дерев’янко та назвав це «перетягуванням повноважень», що ніяк не сходиться з ідеєю децентралізацією. Парламентарій звернув увагу на питання, яке стосується можливості Президента розпустити будь-яку раду — обласну, міську чи районну. Зокрема, Президент може використати таке право, якщо рада ухвалить рішення, яке Конституційний Суд визнає таким, що суперечить Основному Закону. «Досі у Президента таких повноважень — розпускати обрані людьми ради — не було», — підкреслив народний депутат та зазначив, що партія «Воля» пропонує підтримати зміни до Конституції, які стосуються децентралізації влади та делегування повноважень відповідним радам і їхнім виконавчим комітетам. Але водночас закликає не чіпати розділи, які стосуються повноважень Верховної Ради, Президента та уряду.

На думку Ю. Дерев’янка, до Конституції також доцільно включити положення про можливість відкликання народних депутатів. «Люди, які обирають народного депутата, фактично наймають його на роботу, тому вони повинні мати право й звільняти його. Лише це допоможе якісно змінити склад парламенту», — вважає парламентарій.