Футбол. Кубок УЄФА. 1/8 фіналу. Матчі у відповідь. 19 березня. «Зеніт» (Росія)—«Удінезе» (Італія). 1:0 (перший матч — 0:2). «Галатасарай» (Туреччина)—«Гамбург» (Німеччина). 2:3 (1:1). «Ольборг» (Данія)—«Манчестер Сіті» (Англія). 2:0 (0:2, пенальті — 3:4). «Брага» (Португалія)—ПСЖ (Франція). 0:1 (0:0).

«Шахтар» (Україна, Донецьк)—ЦСКА (Росія, Москва). 2:0. Голи: Фернандіньйо, 53 (п), Адріано, 70. Перший матч — 0:1.

«Шахтар»: П’ятов, Левандовський, Іщенко, Кучер, Шевчук, Дуляй, Срна, Фернандіньйо (Вілліан, 90+3), Жадсон (Ільсіньйо, 78), Адріано (Селезньов, 83), Гладкий. Тренер — Мірча Луческу.

ЦСКА: Акінфєєв, Василь Березуцький, Ігнашевич, Щенников, Шемберас, Мамаєв (Рижов, 77), Красич, Олексій Березуцький, Дзагоєв (Алдонін, 65), Джанер (Карвальйо, 65), Вагнер Лав. Тренер — Зіко.

Попереджено: Левандовського, 20, Акінфєєва, 42, В. Березуцького, 79, Селезньова, 90, Рижова, 90+2.

Арбітр — Бйорн Куйперс (Нідерланди).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 25 500 глядачів. 3 градуси.

Браво, «Шахтар»! Інших слів і не добереш. «Гірники» зробили те, чого від них чекала величезна армія вболівальників: здолали дуже сильного суперника, котрого вважали одним із фаворитів турніру. Та ще й так переконливо.

Новий наставник армійців Зіко так вірив у підсумковий успіх підопічних, що поділився з журналістами планами про свою поїздку на кілька днів до Бразилії, бо сильно скучив за онуками. Доведеться перенести приємний вояж на батьківщину. Одразу після зустрічі він сказав:

— Ми засмучені й пригнічені, бо вилетіли з Кубка УЄФА. ЦСКА сьогодні грав дуже знервовано і надто помилявся в передачах. Суперник цим скористався. Скажу, що «Шахтар» — дуже класна команда.

Опонент знаменитого бразильця і сам фахівець відомий, звичайно, був щасливий.

— Гадаю, ніхто не стверджуватиме, що «Шахтар» не заслужив цієї перемоги. Ми добре підготувалися, закрили головну ударну силу ЦСКА — Вагнера Лава. Дуляй і Левандовський діяли злагоджено і доповнювали один одного. Перший працював по всьому полю, мов мурашка: атакував, допомагав оборонцям тримати Вагнера. Срна, як зазвичай, провів поєдинок на найвищому рівні. І Шевчук дуже добре впорався з Красичем. За великим рахунком, такій хорошій команді, як ЦСКА, ми не дозволили створити жодного моменту біля наших воріт, — поділився Мірча Луческу.

«Металіст» (Україна, Харків)—«Динамо» (Україна, Київ). 3:2. Голи: Слюсар, 29, 71, Коельйо, 58, Саблич, 68, Березовчук, 79 (автогол). Перший матч — 0:1.

«Металіст»: Горяїнов, Майдана, Папа Гуйє, Обрадович, Бордіян (Березовчук, 74), Валяєв (Зезе, 83), Слюсар, Асеведо, Едмар, Девич (Олійник, 58), Коельйо. Тренер — Мирон Маркевич.

«Динамо»: Богуш, Бетао, Саблич, Михалик, Несмачний (Гусєв, 68), Каддурі, Єременко, Корреа (Нінкович, 60), Алієв, Кравець (Юссуф, 85), Мілевський. Тренер — Юрій Сьомін.

Попереджено: Папа Гуйє, 14, Михалика, 40.

Арбітр — Лоран Дюамель (Франція).

Харків. Стадіон «Металіст». 26 000 глядачів. Дощ. 2 градуси.

Це був фантастичний і за сюжетом, і за наповненням поєдинок команд мужніх і бойових. Тут так і напрошується банальна фраза: ніхто не хотів поступатись. Та що там слова! Ними важко передати гаму пристрастей, котрі вирували під дощем на полі харківського стадіону.

І в першому, і в другому таймі динамівці починали потужно, мали голеві моменти. Скажімо, двічі поспіль (49 і 52 хвилини) міг відзначитися Алієв. У першому випадку він не поцілив у дальній нижній кут, а в другому — після його удару м’яч влучив у бокову стійку, прокотився по лінії воріт і вискочив у поле. Однак забивали харків’яни, котрі щоразу, відбивши наступальні дії гостей, перехоплювали ініціативу й відповідали результативними атаками.

«Металіст» повів 2:0. І здавалося, столичному клубові вже не вдасться надолужити згаяне. Але кияни рук не опустили. Навіть за такого несприятливого перебігу подій у них залишався шанс. Адже підопічним Юрія Сьоміна вистачило б і одного влучного удару. Але за умови самим більше не пропускати. «Динамо» забило, тільки от від третього м’яча свої ворота не вберегло. В цьому епізоді не найкращим чином діяли оборонці, котрі дозволили «розстріляти» свого воротаря.

Це був ще один момент, коли футболісти «Динамо» мали волю і показали свої найкращі якості. І вони врятували ситуацію. Зазначимо, що обидва тренери зробили вчасні заміни. Олійник, як-то кажуть, із шкури пнувся, щоб удало зіграти проти своєї колишньої команди. Треба віддати йому належне — він зіграв на доброму рівні, сприяв загостренню гри.

Гусєв і Нінкович також посилили гру киян. Саме серб зробив той простріл зліва, коли м’яч рикошетом від Березовчука влетів у ворота «Металіста». На похвалу заслужила вся динамівська команда. Однак варто сказати особливо теплі слова на адресу Мілевського, котрий себе не жалів і прикладом самовідданої гри, здається, надавав додаткового імпульсу діям партнерів.

— Як на мене, сьогодні футбол був найвищого рівня, — дав оцінку зустрічі в Харкові Юрій Сьомін. — Гадаю, всі глядачі отримали задоволення від футболу і не всі — від результату. Все було проти нас. Ми програвали, але кожного разу знаходили у собі сили, робили багато перестановок, замін. Безмежно раді, що добилися свого, пройшли «Металіст» і граємо в наступному раунді Кубка УЄФА.

— А кого хотіли б мати за суперника у чвертьфіналі?

— Після сьогоднішньої зустрічі ми не боїмось нікого...

Звичайно, «Металістові» і його вірним прихильникам не позаздриш. Здобуто перемогу, від якої жодної радості. Баталії Кубка УЄФА для харків’ян уже вчорашній день. Хоча справедливо було б нагадати про те, що підопічні Мирона Маркевича подарували нам перемоги над турецьким «Бешикташем», німецькою «Гертою» (нинішнім лідером чемпіонату бундесліги), португальською «Бенфікою» та італійською «Сампдорією». Це, погодьтеся, славні сторінки в історії клубу.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

На знімку: важко вирватись Артемові Мілевському з міцних обіймів Папа Гуйє.

Фото з сайту ФК «Динамо».

Турнірна хроніка

Баскетбол. Кубок виклику. Чвертьфінал. 19 березня. «Київ» (Україна)—«Шоле» (Франція). 77:72 (23:21, 10:23, 23:17, 21:11). Рахунок серії — 1:1. Третій поєдинок відбудеться у Франції 25 березня. «Урал Грейт» (Росія)—«Тріумф» (Росія). 65:91 (17:31, 14:24, 20:16, 14:20). Рахунок серії — 1:1. «Віртус» (Італія)—«Телеком Баскет» (Німеччина). 106:91 (26:23, 30:21, 25:24, 25:23). Рахунок у серії — 2:0. «Амстердам»—АЕЛ. 72:83 (24:21, 25:15, 12:21, 11:26). Рахунок серії — 0:2.

Футзал. Тигру-Муреш (Румунія). Чемпіонат Європи—2010. Відбірний етап. Група 1. Україна—Андорра. 4:2. Румунія—Нідерланди. 4:3.