Ранкове засідання 20 березня

Народні депутати заслухали два звіти тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008—2009 роках. Один (ухвалили три члени комісії) оприлюднила голова ТСК Інна Богословська (Партія регіонів), інший (ухвалили сім депутатів) — Сергій Пашинський (БЮТ).

«Звіт на 50 сторінках, який влада не дає почути суспільству», регіонали планують довести до відома правоохоронців і кожного українця, одразу пообіцяла Інна Богословська. Вона заявила: газотранспортна система з 2008 року функціонує в ручному режимі та з корупційними схемами, газові контракти, підписані з Росією, — «збиткові й погані» для нашої країни, а підвищення цін на газ і для населення — найголовніший подразник інфляції.

«Усі розрахунки за газ у грудні 2008 року були здійснені за рахунок емісії коштів НБУ і підвищення статутних фондів «Укрексімбанку» і, що найстрашніше, «Ощадбанку», який змусили видати нічим не заставлені два кредити «Нафтогазу України». І цими грошима розрахувалися за російський газ», — повідомила Інна Богословська. «Тобто «Нафтогаз України» взагалі не працює як господарська структура, він не заробляє грошей. Він є пилососом, який висмоктує гроші із золотовалютних резервів або емісійні гроші з Нацбанку», — додала вона. І закликала народних депутатів наступного пленарного тижня створити нову слідчу комісію «з вивчення фінансового стану і грошових оборудок у системі «Нафтогазу» в 2008—2009 роках».

У свою чергу Сергій Пашинський, виступаючи від імені більшості членів ТСК, заявив: у звіті голови ТСК пропонують у стінах парламенту легалізувати 11 млрд. кубів газу «Росукренерго» і покласти вину за зрив транзиту газу до Європи на нашу країну. «Якщо такий звіт буде затверджено, державу очікують мільярдні збитки», — зазначив народний депутат. Щороку, за його словами, Україна погоджує ціну на блакитне паливо. «З 1 січня ми перестали отримувати газ. Однак жодних претензій до України бути не може», — переконаний Сергій Пашинський. Переговори з росіянами хоча і відбувалися у надзвичайно складних умовах, компроміс був знайдений.

Регіонал Олександр Єфремов заявив: депутати БЮТ і «НУ—НС» «навмисно не ходили на засідання комісії, щоб сховати кінці» неправомірних дій уряду, який робить все, щоб народ забув, як мерз взимку. Крім того, на його переконання, погіршення стосунків з Росією, ручне керування, таємні оборудки, корупція — це наслідок недолугої «газової» політики Кабінету Міністрів. «А безпрецедентний зрив постачання газу до Європи став кінцем надій на європерспективи України», — підкреслив регіонал.

Однак Олександр Гудима (БЮТ) був іншої думки: Європа не вважає, що Україна винна в припиненні газопостачання, а Європейський Союз продовжує вважати нашу країну надійним постачальником газу.

Олег Зарубінський (Блок Литвина) заявив, що робота всієї комісії заангажована, бо сесія так і не почула інформації про стан ГТС і споживання газу простими споживачами. Натомість члени комісії обмінялися звинуваченнями.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, підсумовуючи обговорення, зазначив: робота членів комісії звелася до з’ясування стосунків, але вони не з’ясували істину — чому ми отримали за газ 450 доларів, а не 250, про які говорили в Москві з нашим прем’єром і парламентською делегацією напередодні Нового року?

Проте Верховна Рада так і не змогла ухвалити жодної постанови стосовно діяльності комісії по газу. За постанову Інни Богословської проголосували 174 депутати, інших шести членів комісії від БЮТ, КПУ, «НУ—НС» — 215. Роботу комісії, за словами Володимира Литвина, «взяли до відома».

Після цього народні депутати ухвалили постанову про утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин щодо порушення вимог законодавства України під час відчуження пакетів акцій, що перебувають у державній власності, акціонерних товариств у галузі сільськогосподарського машинобудування у зв’язку з діяльністю ВАТ «Лізингова компанія «Украгромашінвест», а також з’ясування обставин доведення до банкрутства ВАТ «Херсонські комбайни».

Верховна Рада прийняла за основу зміни до закону «Про стимулювання розвитку регіонів» (щодо моніторингу). Пропонується вдосконалити методичну основу визнання та надання територіям статусу депресивних, які зможуть отримати державну допомогу для соціально-економічного розвитку.

Зокрема, депресивними визнаються: регіони, в яких протягом останніх п’яти років середні показники валового регіонального продукту (до 2004 року — валової доданої вартості) на одну особу є найнижчими; сільські райони, в яких протягом останніх трьох років щільність сільського населення, коефіцієнт природного приросту населення, рівень середньомісячної заробітної плати та обсяг реалізованої сільськогосподарської продукції (робіт, послуг) на одну особу значно нижчі за відповідні середні показники розвитку територій такої групи, а частка зайнятих у сільському господарстві значно перевищує їх.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження Сергія Гордієнка і Олександра Третьякова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.