Цей рік за указом Президента України оголошено «Роком Марії Примаченко». Днями у приміщенні Національної бібліотеки України для дітей шанували пам’ять української народної художниці.

Тут відкрилася незвичайна виставка: учні київських шкіл-інтернатів № 14 та 23 представляли свої роботи, створені за мотивами полотен великої майстрині. Ініціатором акції виступив благодійний фонд Влади Литовченко «Обдаровані діти — майбутнє України», за сприяння Всеукраїнського благодійного фонду Марії Примаченко.

— У цей непростий час ми намагаємося підтримати дітей, позбавлених батьківського піклування, якими опікується фонд, не тільки матеріально, а й духовно. Така підтримка, увага до здібностей дитини, розвиток творчої особистості інколи важливіше за будь-які матеріальні блага, — переконана президент фонду «Обдаровані діти — майбутнє України».

А в такий спосіб повчитися малюванню у видатної представниці «наївного мистецтво», побачити світ її добрими очима — це не тільки захоплює, а й дарує дітям позитивні емоції, віру в себе, у свій талант.

У подарунок юні таланти отримали альбоми робіт майстрині, куди увійшли понад 230 робіт художниці. Його створено на основі колекції Музею народного декоративно-прикладного мистецтва. Це своєрідний ретро-огляд: показано процес становлення особистості Примаченко, етапи її творчості.