Вечірнє засідання 19 березня

На вечірньому засіданні Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення організаційно-правових основ виявлення, попередження та припинення діяльності організованої злочинності та корупції. За словами доповідача, народного депутата Володимира Ар’єва, цими змінами пропонується відновити порядок прямого підпорядкування спецпідрозділів із боротьби з організованою злочинністю органів внутрішніх справ безпосередньо міністрові внутрішніх справ та начальникові головного управління по боротьбі з організованою злочинністю.

За його словами, нині проблема полягає у тому, що ці спецпідрозділи входять до структури головних управлінь Міністерства внутрішніх справ, що фактично позбавляє їх можливості самостійно проводити необхідні відпрацювання без доповіді та дозволу начальника управління. Разом з тим очевидно, що майже в кожній області начальник УМВС тією чи іншою мірою залежить від голови місцевої держадміністрації. Як наслідок, така залежність не сприяє викриттю корупційних схем та запобіганню зловживанням і хабарництву серед високопосадовців регіонів.

Саме тому, враховуючи, що завданням цих підрозділів є викриття та ліквідація різноманітних зловживань і корупції серед високопосадовців, пропонується в основу їх функціонування покласти вертикальне підпорядкування головному управлінню. При цьому В. Ар’єв зазначив, що досвід багатьох європейських країн та США свідчить, що необхідною умовою для ефективної боротьби з організованою злочинністю є створення незалежних, відокремлених правоохоронних органів або спеціальних підрозділів, які безпосередньо підпорядкуються найвищому політичному керівництву держави.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про міліцію» (передбачається, що затримання осіб, яких запідозрено в бродяжництві, має відбуватися «за вмотивованим рішенням суду», а не за «санкцією прокурора»). Також у цілому ухвалено зміни до закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (щодо приведення деяких положень у відповідність до Рамкової конвенції з боротьби проти тютюну)».

У першому читанні було ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо обов’язковості внесення судових рішень до Єдиного державного реєстру). Доповідач, народний депутат Володимир Стретович повідомив, що цей законопроект дасть змогу підвищити прозорість діяльності судів, дозволить виявляти виконавчі документи, видані судом без судового рішення або на підставі сфальсифікованих судових рішень, зменшення проявів рейдерства та забезпечення належного виконання закону «Про доступ до судових рішень».

Ухвалені в першому читанні зміни до закону «Про кінематографію», автором якого є народний депутат Нестор Шуфрич, передбачають державну підтримку виробництва національних фільмів.

Так само у першому читанні було ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (стосовно удосконалення структури та функціонування податкової міліції і соціального захисту її працівників).