Результативною, системною та ефективною назвав Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович роботу Міжпарламентської комісії з питань співпраці Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації, восьме засідання якої завершилося у Москві.

О. Лавринович повідомив про те, що до складу української частини комісії увійшли представники всіх парламентських фракцій. Позиція української делегації була консолідованою і принциповою у розгляді ключових питань, що стояли на порядку денному.

Зокрема, зауважив український політик, йшлося про стан і подальший розвиток міжрегіонального та прикордонного співробітництва. Учасники зібрання підтвердили необхідність проведення регулярних офіційних зустрічей українських та російських законодавців з метою удосконалення, синхронізації і відповідності законодавчих баз міжрегіонального та прикордонного співробітництва обох країн. Сторони-учасники засідання домовилися стосовно взаємодії представників законодавчих гілок влади із Комітетом з питань економічної співпраці Російсько-Української міждержавної комісії та утвореної в її рамках відповідної профільної підкомісії. Відповідно члени Міжпарламентської комісії ініціювали письмове звернення до урядів своїх країн щодо включення парламентаріїв до складу цієї підкомісії.

Водночас, зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради, законодавці вирішили звернутися до відповідних виконавчих органів державної влади з проханням надання до парламентів інформації про хід реалізації Програми міжрегіонального та прикордонного співробітництва Російської Федерації та України до 2010 року. Натомість запропонували до підготовки аналогічної програми на черговий період залучити експертів Федеральних Зборів РФ та Верховної Ради України.

Також, констатував О. Лавринович, члени Міжпарламентської комісії вважають за доцільне бути поінформованими про хід реалізації Протоколу від 11 листопада 2008 року між Федеральною митною службою Російської Федерації та Державною митною службою України про організацію обміну попередньою інформацією про товари та транспортні засоби, що перетинають кордон Росії і України.

При цьому О. Лавринович повідомив, що учасники зібрання домовилися утворити робочу групу Міжпарламентської комісії з питань розвитку українсько-російського прикордонного співробітництва для сприяння удосконаленню правових норм міждержавних відносин обох країн, відповідно кадрові питання погодити у двомісячний термін.

Крім того, зауважив керівник української делегації, обговорювалися шляхи удосконалення договірно-правової бази українсько-російських відносин у гуманітарній сфері. За його словами, це той сегмент взаємовідносин, на якому будується двосторонній та багатосторонній комплекс взаємовідносин України та Росії. На думку О. Лавриновича, засідання комісії підтвердило, що законодавці мають звертати особливу увагу на правові основи гуманітарного законодавства обох країн та їх реалізацію на національному рівні. У цьому контексті члени Міжпарламентської комісії ухвалили рішення стосовно можливості участі в спільному святкуванні найбільш значущих заходів у суспільно-культурному житті обох країн. Це, насамперед, стосується 200-річчя від дня народження М. Гоголя, 300-річчя Полтавської битви, 150-річчя від дня народження А. Чехова, 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Восьме засідання Міжпарламентської комісії зі співпраці Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації проходило 18 березня у Москві (Російська Федерація) під головуванням співголови комісії, заступника Голови Державної Думи Федеральних Зборів РФ Олександра Бабакова. Українську частину делегації очолював співголова комісії, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович. За підсумками роботи співголови підписали спільний Протокол про співробітництво Федеральних Зборів Російської Федерації та Верховної Ради України. Наступне, дев’яте, засідання українсько-російської Міжпарламентської комісії планується провести в Україні протягом другої половини 2009 року.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.