Заступник начальника управління культури і туризму Волинської облдержадміністрації Василь Ворон отримав із Великобританії пакет: твори Ігоря Стравінського, п’ять альбомів. Це дарунок директора видавництва «Boosey & Hawkes Musіk Publіshers Lіmіted» Дженіс Зюськінд організаторам музичного фестивалю «Стравінський та Україна», який щорічно відбувається на Волині. Це подія стала приводом для зустрічі з Василем Вороном.

— Василю Олександровичу, чи є повне зібрання творів Ігоря Стравінського?

— Такого видання ще немає. Але кожен видавець Стравінського видає свої ретроспективи. А рекомендував цей проект видавництву «Boosey & Hawkes» почесний гість минулорічного музичного фестивалю, видатний британський режисер Тоні Палмер. У Народному домі «Просвіта» в Луцьку тоді показали документальну стрічку «Десь на кордоні...», яку англійський режисер зняв ще 1982 року — до 100-ліття Стравінського.

В Устилузі 1907 року Ігор Стравінський збудував за власним проектом будинок. Унікальний зразок ландшафтної архітектури, що витримав дві світові війни, спотворила повоєнна перебудова під житло. Композитор звав цей дім «райським куточком». Та під час візиту до СРСР йому не дали побувати тут. На початку 1980-х режисера Тоні Палмера також не пустили до Устилуга, і в оригінальній версії у СРСР фільм не показали...

Прем’єра відбулася лише через 26 років в Луцьку, а дублювали фільм українською мовою на Волинському телебаченні. А режисер нарешті побував у «райському куточку» Стравінського.

Незабутнє враження справив на Палмера в Устилузі єдиний в світі музей композитора, який створила дослідниця творчості Ігоря Стравінського, кандидат історичних наук Олена Огнєва. Біля будинку, де жив Стравінський, 17 червня, в день його народження, відбувся концерт «До витоків «Весни священної».

Ми сподіваємося, що 2012 року наш українсько-польський мистецький проект — музичний фестиваль «Стравінський та Україна» ввійде до культурної програми «Євро-2012».

Чи знайдуться кошти, щоб повернути будинку Стравінського автентичний вигляд?

— У цьому зацікавлені наші друзі у Львові, Кракові, Лондоні, Базелі, в Канаді. В інституті «Укрзахідпроектреставрація» на наше замовлення і на кошти облбюджету виготовили паспорт на пам’ятку історії національного значення — дім композитора Ігоря Стравінського в Устилузі. Зроблено й проект меж та режимів використання зон охорони історичного ареалу Устилуга, де зберігся дім Белянкіних-Носенків. Катерина Носенко стала дружиною композитора. На цій землі народилося їхнє кохання, їхні діти, тут Ігор Стравінський для своєї родини збудував оригінальну оселю. Є надія, що її проект знайдуть у фонді Пауля Захера в Базелі, звідки голова Краківської організації спілки композиторів Польщі Єжи Станкєвіч уже привіз до Устилуга фрагмент інтер’єру майстерні під шатровим дахом...

— Будинок Ігор Стравінський спроектував на зразок швейцарського шале. Стояв він на крутому березі річки Луга, де колись був палац князів Любомирських. Місце дійсно казкове!

— На початку 1980-х років нинішньому директору музичної школи Володимиру Терещуку знадобилося немало відваги, щоб врятувати дім композитора від руйнації. А будинок Белянкіних-Носенків, куди Стравінських приїздив ще до того, як збудував поруч власну оселю, зберігся, але колишні господарі міста його продали, потім перепродали. Тепер нові власники зобов’язані рахуватися з вимогами Закону України «Про охорону культурної спадщини»: використовувати пам’ятку в спосіб, що потребує найменших змін і доповнень. Поки що вони відмовляються підписувати охоронний договір.

— Тоні Палмер був приємно вражений побаченим торік на фестивалі. Як це вплинуло на його творчі плани?

— Ми обговорюємо з Тоні Палмером ідею документального фільму про Україну. Режисер хоче розкрити такі теми: Стравінський і європейський авангард початку ХХ століття, а також — Стравінський в Устилузі (саме тут виник задум «Весни священної»). Отакий задум фільму, а пані Дагмара Дувірак, що мешкає в Канаді, згодна долучитися до написання сценарію.

— А як справи з фінансуванням фестивалю «Стравінський та Україна» в 2009 році?

— На жаль, організатори можуть покладатися лише на себе. Однак приємний сюрприз гостям фестивалю обіцяємо.

Волинська область.

Фото автора.