У столичному Українському домі відбулась урочиста презентація колекції картин видатних українських художників зарубіжжя XX століття, подарованих Україні громадянкою Канади Галиною Горюн-Левицькою.

Колекція складається з 119 картин видатних українських художників (77 картин Мирона Левицького та 42 мистецьких творів Олекси Грищенка, Любослава Гуцалюка, Едварда Козака, Михайла Кміта, Василя і Миколи Кричевських, Галини Мазепи, Василя Хмелюка та інших). Цінність цих творів, зокрема, ще й у тому, що вони належать до мистецтва, яке в радянській Україні ніби «не існувало», хоч і було визнане в світі.

Картини перевезено з-за океану за сприяння Міністерства культури і туризму, Міністерства закордонних справ.

А основну роботу виконала Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України. Прикметно, що річний бюджет цієї служби — лише 15 тисяч гривень, а вартість колекції, за оцінками експертів, близько 850 тисячі доларів!

Після виставки у Києві колекцію передано на постійне зберігання до Львівського національного музею імені Андрея Шептицького. Раз на п’ять років, згідно з угодою, колекція повністю експонуватиметься у Львові або інших містах України.