«Лідер народного визнання», як називають рекламісти холдингову компанію «Київміськбуд», учергове довів, що ця назва — не перебільшення. Нещодавно відбувся день відкритих дверей на ще одному об’єкті холдингу — 75-квартирному житловому будинку на столичній Татарці.

Нагадаю, такі заходи як форму спілкування учасників спорудження житла з інвесторами «Київміськбуд» започаткував ще в травні 2000 року: напередодні офіційної передачі будинку мешканцям під заселення керівники компанії, підрядних та супідрядних організацій зустрічаються з майбутніми новоселами для того, щоб продемонструвати свою роботу і в разі претензій оперативно усунути огріхи. Це — своєрідний громадський контроль за станом будівництва й один з методів його вдосконалення. Він потрібен не лише інвесторам, які мають можливість безпосередньо на місці вирішити побутові питання, пов’язані з облаштуванням квартир, їх оздобленням, дизайном (підприємства, що входять до складу холдингу, пропонують мешканцям широкий асортимент продукції та послуг за значно нижчими від ринкових цінами), а й самій компанії. Її маркетингова служба після зустрічей зі своїми клієнтами підзаряджується новими ідеями, що лягають в основу перспективної політики «Київміськбуду». Так формується подальший позитивний імідж компанії: надзвичайно важливий чинник для залучення нових інвесторів.

Введення в експлуатацію новобудови на Татарській вулиці стало справжньою подією, адже відбулася вона в умовах глибокої кризи, що охопила не тільки банківську систему, а й будівельну галузь. Це раніше і в країні, і в столиці ми спостерігали бум на ринку нерухомості, останнім часом доводиться здебільшого споглядати похмурий інтер’єр із завмерлими кранами — новобудови перетворилися на довгобуди. У ліпшому випадку до котрогось з них підвезуть — для заспокоєння ока бідолашних інвесторів — машину цегли чи бетонорозмішувач. Отож «Київміськбуд» — одна з небагатьох будівельних компаній, яка не тільки не зупинила спорудження об’єктів, не «заморозила» їх, а, попри скрутну ситуацію, доводить закладений фундамент до надійного даху — до експлуатації.

— Звичайно, — стверджує президент холдингу Петро Шилюк (на знімку), — економічна криза та спричинені нею тенденції на ринку нерухомості даються взнаки, ми змушені були призупинити соціальне та відрядне будівництво. Але в нас вистачає обігових коштів, аби закінчити всі розпочаті проекти: ті об’єкти, які було профінансовано інвесторами, обов’язково будуть добудовані. Ми людей не підведемо...

«Київміськбуд», який, до речі, торік сплатив місту пайових внесків на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на суму 65,3 мільйона гривень, продовжує реалізовувати програми купівлі житла в новобудовах у кредит не тільки через банк «Аркада», а й через інші фонди, зокрема, державну іпотечну установу. Крім грошей інвесторів та власних коштів, а пан Шилюк переконує всіх недовірливих, що компанія міцно стоїть на ногах, бо не втратила платоспроможності, холдинг сподівається одержати фінансові вливання зі Стабілізаційного фонду за урядовим переліком новобудов, що мають бути завершені впродовж нинішнього року за підтримки держави.

Не помилилися ті, хто довірив свої гроші і свої мрії про якісне житло «Київміськбуду». Власне, вони й не приховують задоволення. Один з новоселів Олександр Сірий каже, що був переконаний у надійності вибраної компанії, коли кілька років тому вирішив обзавестися двокімнатною квартирою для своєї молодої сім’ї. «Бренд «Київміськбуду» однозначно зіграв тоді вирішальну роль, — запевнив він. — Адже мав перед очима гіркий приклад — он неподалік тут «пожартував» з людьми «Еліта-центр», тому не було спокуси зв’язатися з чимось схожим. Зараз я дуже щасливий, що моя 45-та квартира чекає на нас: зробимо ремонт під власний смак, заселимося і будемо жити на рідній Татарці. Це дуже зручно, он в тому будинку через дорогу квартира моїх батьків — ми хотіли, щоб уся родина мешкала в одному мікрорайоні...»

Сусіди Олександра погоджуються, що вони також не побоялися стати інвесторами «Київміськбуду» саме через його беззаперечний авторитет. Бо на тлі численних будівельних афер навіть припускати було страшно, що можна мати справу з кимось іншим. «Ошукають тебе за твої ж гроші, а потім ходи на протести, як на роботу», — аж перехрестилася «заднім числом» жінка, котра приєдналася до нашої розмови. Люди не просто задоволені одержаним житлом, їм дуже подобається сам будинок. І їх можна зрозуміти — він справді незвичного дизайну. Зважаючи на історичну місцину, проектанти з інституту «Київжитлопроект» передбачили цікаву ідею — завершити дванадцятиповерхову секцію (друга секція — дев’ять поверхів) надбудовою — татарською вежею. Оригінальний за кольоровою гамою, зовнішньо утеплений фасад гармонійно вписався в ландшафт. Елегантності будівлі надає ажурне металеве огородження балконів, одне слово, ще на підході вона вражає якоюсь витонченою затишністю: в такому будинку хочеться жити. Це не банальна багатоповерхівка і не помпезний, так званий елітний монстр, а справді архітектурно-художній витвір. До слова, він не легко дався творцям: майданчик тут був надзвичайно складним: потрібно було здійснити величезний комплекс підготовчих робіт.

Дуже зручне і планування квартир, особливо чотирикімнатних: тут кожна спальня «укомплектована» індивідуальною ванною, а на кухні можуть «розійтися» і дві господарки. Просторі й місця загального користування — «колясочні» та підсобні приміщення, кімнати для консьєржів. На першому поверсі передбачено торговельний центр площею 1570 квадратних метрів, є невеликий паркінг. Особлива гордість проектувальників та забудовників — укомплектований у підвалі індивідуальний тепловий пункт та насосна станція, які гарантують безпроблемну експлуатацію будинку, до речі, нею опікуватиметься організація з багаторічним досвідом обслуговування «розумних споруд» — ДП «ЕКОС». Представник «Київміськбуду» Олег Шевченко пояснив: особливість сучасного інженерного колектора — у забезпеченні «абсолютно надійного безперебійного тепло- і водопостачання усіх квартир і торговельного центру». Неприємних сюрпризів, як це часто буває в будинках, що залежать від міських котелень, не буде, запевнив він: «Усе тут працюватиме, як швейцарський годинник».

...Неподалік, на Лук’янівці, «приспані» крани знов нагадали, що в країні криза. Хтось її боїться. Хтось нею зловживає. А «Київміськбуд» з нею бореться під оптимістичним гаслом: «Економічній кризі — наші будинки!». Конкретний оптимізм — найкращий фундамент для новобудов майбутнього...

Фото надане прес-службою «Київміськбуду».