Ранкове засідання 19 березнЯ

Засідання розпочалося з розгляду низки постанов про обрання народних депутатів членами комітетів Верховної Ради. Планувалося, що буде ухвалено пакетне рішення. Проте голова Регламентного комітету Олександр Єфремов зазначив, що комітет не підтримує таку постановку питання та пропонує ухвалювати рішення стосовно кожного народного депутата окремо. Як наслідок, було ухвалено лише постанову про обрання Геннадія Самохвалова членом Комітету з питань охорони здоров’я, тоді як аналогічні постанови про обрання Сергія Власенка членом Комітету з питань правосуддя та Едуарда Прутніка — з питань нацбезпеки та оборони не набрали потрібної кількості голосів.

Верховна Рада утворила тимчасову спеціальну комісію з питань формування Служби безпеки України та його законодавчого забезпечення, обравши її головою народного депутата Олександра Скібінецького. Також парламентарії ухвалили постанову про звіт Голови СБУ щодо стану функціонування та кадрового забезпечення Служби безпеки і управління майном, що забезпечує її діяльність. Відповідно до цієї постанови Голова СБУ має негайно вжити заходів, спрямованих на повну деполітизацію Служби безпеки, внести пропозиції з ліквідації підрозділів, діяльність яких не відповідає завданням служби, привести у відповідність із вимогами закону рішення з кадрових призначень, звернувши особливу увагу на кадрові призначення в центральному управлінні та на керівні посади в регіонах. Планується, що з інформацією про виконання цієї постанови Голова СБУ виступить у Верховній Раді в липні 2009 року.

Після цього народні депутати ухвалили в цілому низку законів. Зокрема, 385 голосами ухвалено закон про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів». Ще один ухвалений закон — про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення правил перебування в Україні передбачає збільшення розміру штрафів за ці дії. Зміни до декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито» стосовно операцій з цінними паперами передбачають встановлення державного мита за реєстрацію випуску цінних паперів у розмірі 0,1 відсотка номінальної вартості випуску цінних паперів, але не більше п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Так само в цілому як закон Верховна Рада ухвалила законопроект про заходи державної підтримки та стимулювання розвитку виробництва мінеральних добрив, який, зокрема, враховує положення меморандуму, підписаного між урядом та підприємствами хімпрому.

Ухваленими змінами до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом» встановлюється нова черговість задоволення вимог за зобов’язаннями підприємства-банкрута. Зокрема, передбачається, що передусім мають погашатися борги із зарплати працівникам підприємства, і тільки після цього — решта зобов’язань.

Народні депутати ухвалили закон про затвердження змін до статті 22 Конституції Автономної Республіки Крим щодо збільшення на один рік терміну повноважень парламенту автономії. Водночас, на пропозицію Адама Мартинюка, закон чітко передбачає, що наступні вибори до Верховної Ради АРК мають відбутися у 2010 році.

Внесеннями змін до деяких законів України стосовно повноважень Конституційного Суду народні депутати сподіваються припинити зловживання правом на конституційне подання. За цей ухвалений в цілому закон проголосували 359 народних депутатів.

У цілому як закон Верховна Рада ухвалила законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно діяльності державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

У першому читанні ухвалено законопроект про загальнодержавну цільову економічну програму проведення моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження і кормах, а також у харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі, та законопроект про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Водночас Верховна Рада не змогла подолати вето Президента на закони України «Про внесення змін до статті 10 Закону України «Про державні нагороди України», який передбачає введення нових звань заслужених працівників, та на Закон «Про внесення змін до Закону «Про виконавче провадження» стосовно зарахування коштів, отриманих від реалізації конфіскованого майна, на єдиний казначейський рахунок.

Верховна Рада розглянула питання про обрання суддів.

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народних депутатів Руслана Лук’янчука та Артема Пшонку, а також В’ячеслава Кириленка з народженням сина.