Нещодавно побачила світ книга «Конституція. Громадянин. Суд» відомого в нашій державі правника — заслуженого юриста України, доктора юридичних наук, професора Анатолія СЕЛІВАНОВА.

Як зазначив сам автор у передмові, він пропонує уважному читачеві книгу, яка широко охоплює наукові проблеми, що мають значення для теорії й актуальні для сучасної практики функціонування владних суб’єктів, органів правосуддя і місцевого самоврядування.

Книга закликає до роздумів з таких тем. Про конституціоналізм у реаліях сучасної правової політики, про конституційне правосуддя як гарантію конституційного ладу, про нові конституційні ідеї для суспільства, як розуміють політики конституційну реформу влади, про політику і право, що слід чекати від конституційної реформи, чи всі закони повинні тлумачитися Конституційним Судом України, хто відповідає за виконання рішень Конституційного Суду, про процесуальну фігуру парламенту в конституційному судочинстві, а також представляє професійний погляд юриста на політичне підґрунтя актів Президента України.

Порушено у книзі і важливі питання щодо громадян, а саме: чи існує право громадянина на оскарження законів до конституційного правосуддя, що означає механізм конституційного контролю в забезпеченні прав громадянина на соціальний захист, що означає для громадян «адмінресурс» у виборчому процесі, доступ громадян до правосуддя, сутність адміністративного правосуддя. Також приділено увагу питанням судової влади та судово-правової реформи, питанням парламенту, адміністрування податків, юридичного аудита, конфіденційної інформації. І це ще далеко не весь перелік порушених автором важливих і вкрай актуальних питань.

Головна ж ідея автора полягала в тому, щоб звернутися до осмислення матеріалів, які раніше були надруковані у фрагментах і зараз об’єднані в розділи за їх предметною ознакою, ключовими напрямами розвитку конституційного права, судового ладу і правового статусу громадянина як суб’єкта права в різних сферах юрисдикції.

Загалом видання «Конституція. Громадянин. Суд» є оригінальною роботою з конституційної, судової, адміністративної та публічно-правової проблематики, яка також стосується прав і свобод громадянина відносно органів влади. А широкий діапазон наукових поглядів автора і полемічний характер роботи посилює інтерес до автора та його наукової праці. Гадаємо, що таке видання не може пройти повз увагу не лише правознавців і політологів, а й просто допитливих читачів, які цікавляться проблемами права та держави.